Prestaţia Guvernului privind legislaţia pieţei de capital, total necorespunzătoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit preşedintelui Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, Varujan Vosganian

Prestaţia Guvernului privind legislaţia pieţei de capital, total necorespunzătoare

Economie 25 Mai 2006 / 00:00 8839 accesări

“Aşa cum somnul naţiunii naşte monştri, tot aşa somnul liniştit al Legislativului naşte monştri”, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, Varujan Vosganian, la Forumul Financiar Sud-Est European de la Bucureşti. În urma prezentărilor făcute de preşedinţii burselor din Viena şi Atena, care au lansat ideea creării unei singure burse europene din care să facă parte şi România, Vosganian a ţinut să sublinieze faptul că “s-a bătut prea mult timp pasul pe loc şi nu s-a făcut nimic, iar acum e prematur pentru România. După un an şi jumătate de guvernare, nu s-a întîmplat nimic”. “Vreau să vă spun, cu mîhnire, că din punctul de vedere al legislaţiei pieţelor de capital, guvernarea nu a avut o prestaţie corespunzătoare anul trecut şi în prima jumătate a acestui an”, a adăugat Vosganian. În opinia sa, ar trebui găsită o soluţie la nivelul Guvernului pentru ameliorarea situaţiei: “Cred că mai bine ar fi să existe un secretar de stat la Ministerul Finanţelor care să se ocupe de problemele pieţei de capital. Nu este admisibil ce se întîmplă. Pur şi simplu nu a existat un act normativ care să nu ridice probleme în actul de guvernare. Au avut de furcă foarte mult cu transformarea bursei din instituţie de interes public în societate pe acţiuni. Acolo unde Guvernul trebuia să se implice, nu s-a implicat şi a făcut iniţiativă legislativă care a durat şapte luni. După ce a făcut iniţiativa legislativă şi a intrat în procedură, Guvernul a dat o ordonanţă şi, ulterior, a venit şi cu punct de vedere la Camera Deputaţilor pentru a schimba ordonanţa. Şi a reuşit. Dar nu putea face asta de la început?”

Potrivit senatorului, Guvernul şi-a dat cu stîngul în dreptul şi prin înfiinţarea Fondului Proprietatea: “Legea a fost făcută de aşa manieră încît nu putea fi aplicată. De ce nu am intervenit? Pentru că era pe asumarea răspunderii”. O altă problemă “delicată” a Guvernului se referă la impozitarea veniturilor obţinute pe piaţa de capital. Vosganian spune că miza nu este mare şi că impozitul trebuia lăsat la nivelul de 1%. “Există o ambiguitate întreagă legată de această fiscalitate şi care creează, în mod evident, o stare de confuzie”, a afirmat Varujan Vosganian, adăugînd că la fel s-a întîmplat şi în cazul creditului ipotecar, unde s-a întregistrat o întîrziere extrem mare din cauza ineficienţei Guvernului: “Nu pot să spun că, din punctul de vedere legislativ, pe pieţele financiare am avut un partener eficient, prompt în actul de guvernare. Poate că pare puţin caraghios că eu, care conduc procesul legislativ, ridic aceste probleme. Însă nu se mai poate. Ori Guvernul nu mai face iniţiative legislative pe tema pieţei de capital, ori dacă o face, atunci să stabilim cu toţii o formulă instituţională”. “Nu poţi să faci, în acelaşi timp, legea privind Fondul Proprietatea şi să nu listezi pe bursă nici o companie care se află în portofoliul Fondului. Păi cum se poate să te faci de rîs? Este o chestiune la fel ca în bancul cu olteanul care s-a dus cu calul la tîrg ca să îl facă de rîs”, a adăugat Vosganian.

El a arătat că şi la nivelul Preşedinţiei României există o lipsă de comunicare, precizînd că este foarte important ca la acest nivel să existe, în compartimentele economice, persoane care să transmită, pentru siguranţa naţională, mesaje de susţinere a bursei. “La nivelul clasei politice, chestiunea pieţei de capital este un fel de maioneză care nu se leagă. O tot bate, dar nu iese nimic. Spre cinstea ei şi spre nenorocul investitorilor, piaţa de capital a reacţionat cu seninătate, de fiecare dată. Cînd s-a vorbit de Fondul Proprietatea, piaţa a urcat puţin, cum s-a împotmolit treaba, cum a scăzut piaţa. Piaţa de capital este un judecător extrem de serios şi care nu a iertat, cel puţin pînă acum, clasa politică”, a mai spus Vosganian. El şi-a exprimat regretul că, la nivelul Guvernului nu există un departament pregătit să-şi asume o strategie şi din punctul de vedere al dezvoltării bursei.



12