Preț mai mic la apă pentru locuitorii din Medgidia = datorii uriașe. Iată dovada!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vrabie mălai visează

Preț mai mic la apă pentru locuitorii din Medgidia = datorii uriașe. Iată dovada!

Social 01 Iunie 2016 / 07:22 7305 accesări
Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe: ”Cineva care vehiculează și aruncă promisiuni electorale mincinoase va trebui să răspundă”.

Directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe: ”Cineva care vehiculează și aruncă promisiuni electorale mincinoase va trebui să răspundă”.

Zilele trecute, directorul general al RAJA Constanţa, Felix Stroe, a explicat de ce plătim 4,46 lei pentru un metru cub de apă la Constanța, dar și că județul nostru se situează pe locul 17 la nivel național la tariful pentru apa potabilă, și nu pe locul întâi, așa cum se vehiculează. Totodată, el a dat publicității o serie de documente în care arată că promisiunea unor candidaţi la alegerile locale de a rezilia contractul cu RAJA și de a furniza apă cu 90 de bani este pur electorală, departe de adevăr. Stroe a explicat faptul că Primăria Peştera, care a anunţat încă de anul trecut că a ieftinit tariful la apă pentru că se gestionează singură, a fost amendată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, în urma unui control. Astfel, amenda de 30.000 de lei va fi suportată din buzunarele locuitorilor Peștera.

Fostul edil al localității Peștera, Valentin Vrabie, actual candidat la funcția de primar al localității Medgidia, anunța în august 2015 că Primăria și Consiliul Local au decis reducerea tarifului de alimentare cu apă la 90 de bani pe metru cub. El spunea că acest lucru este posibil datorită investițiilor realizate prin automatizarea serviciului de alimentare cu apă care este în administrarea directă a administrației locale. „La acest preţ, Primăria Peştera va înregistra şi o marjă de profit de peste 10 procente, care se va folosi pentru dezvoltare şi investiţii în comună”, se arăta într-un comunicat de la acea vreme.

PREȚ NEREAL DEMONSTRAT CU ACTE!

Reprezentanții SC RAJA SA spun că prețul practicat de Primăria Peștera este nereal și nejustificat și au dat publicității o serie de documente care arată că această comună are probleme cu respectarea legii. Potrivit lor, reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), au efectuat o acțiune de control între 22 și 25 septembrie 2015, constatând, printre altele, că prestarea serviciului de alimentare cu apă se realizează fără licență. Și asta nu a fost tot. Potrivit celor de la RAJA, controlul a reliefat faptul că prețul practicat pentru furnizarea serviciului de alimentare cu apă la Peștera este la nivelul lui 2011, nefiind reflectate elementele de cheltuială realizate din 2011 până în prezent, și nu erau încheiate contracte de furnizare/prestare cu toți utilizatorii. În aprilie 2016 s-a efectuat o nouă acțiune de control, iar neconformarea față de măsurile impuse la controlul din septembrie a adus comunei Peștera o amendă de 30.000 de lei. Cu alte cuvinte, Primăria din Peștera nu făcut nimic din cele impuse de organele de control, așa că amenda trebuie plătită din buzunarele locuitorilor comunei.

VRABIE ÎNGROAPĂ ȘI MEDGIDIA ÎN DATORII URIAȘE!?

În contextul în care Valentin Vrabie candidează anul acesta la Primăria Medgidia și anunță că va înceta, dacă va câștiga alegerile, orice legătură cu RAJA pe linie administrativă, directorul general al RAJA, Felix Stroe, i-a adus la cunoștință riscurile pe care Primăria Medgidia și le asumă dacă se va întâmpla acest lucru. Potrivit lui Stroe, în cazul în care o primărie dorește retragerea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal Constanța și, implicit, rezilierea contractului de delegare cu SC RAJA SA, primăria își asumă achitarea clauzei de răscumpărare, conform contractului de delegare, care presupune răscumpărarea tuturor investițiilor din fonduri proprii ale operatorului, dar și din fonduri europene, precum și o cotă parte din marja profitului nerealizat pe perioada de timp rămasă până la încheierea valabilității contractului de delegare semnat. ”Fără niciun motiv, orașul Medgidia poate să rezilieze acest contract cu condiția asigurării unei juste despăgubiri. Dacă ne dă afară (Primăria - n.r.) trebuie să plătească de 2,5 ori costul investiției - cost de răscumpărare - este o prevedere din contractul de delegare de gestiune semnat în toată România. Tot ce a făcut RAJA în Medgidia, toată investiția europeană a costat 11 milioane de euro”, a spus Stroe. În plus, Primăria este nevoită să își asume, printre altele, și cheltuielile legate de mentenanța și funcționarea sistemului, respectiv energie electrică, plata către Apele Române, salarii sau utilaje. Din ADI Apă Canal Constanța fac parte 69 de unități administrativ-teritoriale din județele Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Prahova și Brașov.

CONSECINȚE CATASTROFALE PENTRU ROMÂNIA!!!

Ciudat este faptul că un candidat la o primărie de talia Medgidiei, respectiv Vrabie, nu cunoaște lucruri esențiale, situație ce ar putea avea consecințe catastrofale chiar pentru România. Potrivit Tratatului de Aderare a României la UE, la sfârșitul lui 2015 toate aglomerările cu peste 10.000 de locuitori trebuie să fie conforme, atât la colectarea apelor uzate urbane, cât și la epurarea și evacuarea acestora, adică cel puțin 95% din populația acestor localități trebuie să fie racordată la sisteme de canalizare și stații de epurare cu treaptă terțiară. Evident, procentul a fost sub valorile-țintă negociate și stabilite cu UE, iar aglomerările cu peste 10.000 de locuitori aflate sub ținta stabilită riscă să suporte consecințele ce decurg din nerespectarea termenelor de conformare. Potrivit reprezentanților RAJA, din cauza întârzierilor de implementare, există riscul să se demareze procedura de infringement asupra României. ”Cineva care vehiculează și aruncă promisiuni electorale mincinoase va trebui să răspundă, pentru că nu a vrut să adere la o ADI - oricare din România, nu a vrut să asigure serviciul unui operator regional. A preferat să păstreze un serviciu derizoriu pentru a manipula electoral populația”, a spus Felix Stroe. De asemenea, primăriile care se retrag din ADI Apă Canal Constanța trebuie să își asume realizarea investițiilor din fonduri proprii, investiții care trebuie să fie făcute în conformitate cu obligațiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, ce prevede obligativitatea ca până la sfârșitul lui 2018 toate localitățile să aibă sisteme de canalizare și stații de epurare conforme. În caz contrar, unitățile administrativ-teritoriale riscă să plătească amenzi zilnice din bugetele locale.

PE LOCUL 17 ÎN ȚARĂ!

Potrivit directorului general al RAJA, tariful pentru apa potabilă practicat de compania constănțeană de apă se situează pe locul 17 la nivel național (din 49 - n.r.), respectiv 4,46 lei pe metru cub. În acest tarif intră cofinanțarea pentru proiectele europene, plata către Apele Române pentru folosirea surselor de apă, cheltuielile legate de energie, mentenanța și dezvoltarea sistemului, precum și cheltuielile legate de tratamentul sanitar și de monitorizarea calității apei potabile livrate către consumatori.

”Este aproape imposibil să reziliezi contractul cu RAJA fără să plătești daune. Dacă Primăria Medgidia reziliază contractul unilateral, este foarte posibil ca administrația locală să piardă în instanță un eventual proces în care se cer daune de milioane de euro, probabil. În plus, în cazul în care Primăria renunță la contractul cu RAJA, automat operatorul de apă va trebui să își recupereze milioanele de euro investite”, a explicat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache.



12