Pretenţii de 15 milioane euro pe bază de falsuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii acuză:

Pretenţii de 15 milioane euro pe bază de falsuri

Eveniment 11 Februarie 2012 / 00:00 2323 accesări

PLÂNGERE Primăria municipiului Constanţa a încercat pe toate căile să evite plata către Fin.Co.Ge.Ro. Spa a 15 milioane de euro, sumă pe care firma o pretinde pentru lucrările de infrastructură pe care le-a realizat într-un cartier rezidenţial în care investeşte. Pe 6 ianuarie 2012, Primăria a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva fostului primar Gheorghe Mihăeşi şi împotriva reprezentanţilor Fin.Co.Ge.Ro. Spa, Romeo Giuseppe, Giuseppe Scanella şi Giovanni Romeo pentru complicitate la abuz în serviciu împotriva intereselor publice. În plângerea penală se menţionează că, în cursul şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa din 30.07.1999, primarul Gheorghe Mihăeşi a susţinut în legătură cu programul de dezvoltare a fondului de locuinţe Fin.Co.Ge.Ro. Spa că „Primăria nu dă niciun leu. Din momentul apariţiei primelor clădiri, Primăria nu are decât de câştigat, colectează impozitul”, se precizează în procesul verbal al şedinţei. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiaşi şedinţe, consilerul local Tudorel Chesoi a întrebat „dacă s-a făcut vreun studiu privind infrastructura şi dacă bugetul Primăriei va fi afectat”. Iar Mihăeşi a răspuns că „infrastructura se va face de partenerul italian. Cheltuielile vor fi suportate de ei. Noi rămânem cu alei, cu parcuri, cu staţiile de apă, pentru că s-au prevăzut două staţii de epurare care să preia apele uzate”, conform procesului verbal al şedinţei.

FALSURI În baza acestor declaraţii, fostul primar a fost mandatat să continue discuţiile şi negocierile cu partenerii italieni, fără a greva bugetul municipalităţi cu alte cheltuieli. S-a dovedit ulterior că atât caietul de sarcini, cât şi contractele de concesiune pentru cele două terenuri pe care le doreau italienii cuprindeau alte condiţii decât cele aprobate de Consiliul Local. Revenind la prezent, plângerea penală a Primăriei a fost instrumentată luna trecută de procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa Teodor Niţă. În urma anchetei, concluzia a fost că numai urmare a unor infracţiuni s-a ajuns în situaţia ca Primăria Constanţa să fie obligată la plata unor lucrări de infrastructură, motiv pentru care municipalitatea nu ar trebui să plătească niciun leu. Potrivit rezoluţiei procurorului, în 2000, contractele încheiate cu Fin.Co.Ge.Ro Spa au beneficat de un ajutor consistent din partea lui Mihăieşi, care astfel şi-a depăşit atribuţiile şi mandatul primit de la Consiliul Local, format la acea dată din consilieri care au votat ferm convinşi că municipalitatea nu va suporta nicio cheltuială în legătură cu lucrările de infrastructură aferente proiectului. “În contractele de concesiune cu Fin.Co.Ge.Ro Spa au fost adăugate, cu intenţie, elemente în sensul obligaţiei la plată a lucrărilor de urbanizare/infrastructură ca aparţinând primăriei şi nu partenerului contractual”, se arată în rezoluţia procurorului.

ANULARE În aceeaşi rezoluţie se mai arată că “funcţionarii primăriei din cadrul compartimentelor de specialitate au fost determinaţi să consemneze elemente nereale în Caietul de Sarcini - anexă la HCLM 75/24.02.2000 şi Caietul de sarcini - anexă la HCL/ 76.02.2000, în sensul obligaţiei la plată a lucrărilor de urbanizare/infrastructură ca aparţinând primăriei şi nu partenerului contractual (adică Fin.Co.Ge.Ro. Spa)”. “În urma anchetei, faţă de fostul primar Gheorghe Mihăieşi, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual, s-a dispus neînceperea urmăririi penale întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Acelaşi lucru a fost dispus şi în cazul funcţionarilor primăriei de la acea dată”, a declarat procurorul Teodor Niţă. Totodată, procurorul de caz a dispus disjungerea cauzei şi reînvestirea Parchetului pentru cercetarea pe cale separată a reprezentanţilor Fin.Co.Ge.Ro Spa: Romeo Giuseppe, Giuseppe Scanelia şi Giovanni Romeo, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave în dauna Primăriei Constanţa, respectiv a infracţiunii de complicitate la faptele reţinute în sarcina lui Gheorghe Mihăieşi. “În punctul patru al rezoluţiei am sesizat Tribunalul Constanţa - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal cu anularea Caietelor de sarcini adăugate ulterior la hotărârile de consiliu din 2000, anularea contractelor de concesiune, pe motiv de fraudă la lege, respectiv emiterea lor prin falsuri intelectuale şi abuz în serviciu în formă continuată”, a mai spus Niţă. În urma acestei rezoluţii a procurorului de caz, municipalitatea poate face demersurile necesare pentru a nu mai fi obligată să plătească cele aproximativ 15 milioane de euro, reprezentând investiţiile în partea de infrastructură.



12