Prețul apei potabile, jucăria pe care se ceartă consilierii județeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un alt meci între PNL și alianța PSD - PMP - ALDE

Prețul apei potabile, jucăria pe care se ceartă consilierii județeni

Administrație 14 Noiembrie 2016 / 18:54 1831 accesări

Dacă a trecut vreo ședință de Consiliu Județean Constanța (CJC) fără niciun scandal, atunci cu siguranță s-a petrecut într-o altă dimensiune, pe altă planetă sau într-un alt timp. În dimensiunea noastră, nicio întrunire CJC nu se poate desfășura fără discuții aprinse între aleșii alianței PSD - PMP - ALDE și cei ai PNL. Respectând această regulă, și ședința extraordinară de luni, 14 noiembrie, a fost marcată de discuții aprinse. De această dată, scandalul a pornit de la propunerea PNL de a reduce prețul apei potabile.

CONFLICTE DE LA ÎNCEPUT

Mai exact, liberalii s-au supărat pentru că proiectul lor de hotărâre privitor la acest lucru nu a fost inclus pe ordinea de zi, cu toate că fusese depus vineri, 11 noiembrie. „Proiectul întrunea toate condițiile pentru a putea fi pus pe ordinea de zi, însă nu a fost inclus”, a reclamat consilierul județean Robert Boroianu, la deschiderea ședinței. La rândul său, președintele CJC, Horia Țuțuianu, l-a contrazis pe Boroianu. „Știu că este campanie electorală și că trebuie să dați bine, însă proiectul nu întrunește condițiile legale pentru a fi supus dezbaterii plenului CJC. Nu are avizele comisiilor de specialitate. Timpul a fost scurt, așa că nu a fost dezbătut de comisia juridică și cea de buget-finanțe”, a spus Țuțuianu. Din acest punct, discuția a degenerat, dând naștere altor conflicte, legate de locul pe care îl ocupă Constanța în topul județelor la prețul apei potabile și de atribuțiile pe care le are CJC în modificarea acestui tarif. „Demersul electoral al PNL a ajuns la nivelul de gâlceavă electorală, pe care nu e bine să o aducem în plenul ședinței CJC. Însă îi îndemn pe colegii liberali să nu înceapă ședința cu cea mai sfruntată minciună, aceea că la Constanța e cea mai scumpă apă potabilă din țară”, a intervenit consilierul județean social democrat Gheorghe Donțu. Robert Boroianu, în schimb, a insistat ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi, menținându-și ideea conform căreia la Constanța se plătește cea mai scumpă apă din țară. El a argumentat prin faptul că, pe lângă apa furnizată, constănțenii plătesc și preluarea apei uzate, ceea ce dublează prețul inițial.

„NU CJC STABILEȘTE PREȚUL APEI”

Consilierul PSD Cristinel Dragomir a intervenit, spunând că, indiferent dacă proiectul PNL va fi votat, nu va avea niciun efect pentru că nu CJC stabilește tariful aplicat de RAJA SA. „Tarifele de operare sunt valabile până în 2022 și au fost aprobate tot de consilierii județeni, în mandatul trecut. Nu ne putem abate de la aceste prețuri decât urmând litera legii. Adică putem să îl mandatăm pe reprezentantul Adunării Generale a Asociaților RAJA SA să facă demersurile pentru scăderea tarifelor, astfel încât să le putem aproba. Altfel, demersul este egal cu zero”, a declarat Dragomir. Până la urmă, pentru a nu mai exista discuții, s-a supus la vot includerea proiectului liberalilor pe ordinea de zi, însă acest lucru a fost respins cu 20 de voturi „împotrivă” și doar 14 voturi „pentru”. Așa că aleșii județeni au dezbătut doar proiectele de pe ordinea de zi, adică cel privitor la constituirea CJC ca parte civilă într-un dosar penal, cel legat de cedarea unui imobil în administrarea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și proiectul legat de rectificarea bugetului CJC.

CJC, PARTE CIVILĂ ÎN DOSARUL „GEOTOP”

Unul dintre proiectele aprobate în cadrul ședinței CJC de luni este legat de constituirea instituției ca parte civilă în dosarul „Geotop”, în care se anchetează modul în care s-au efectuat anumite lucrări cadastrale pentru drumurile județene. În acest dosar, instrumentat de DNA Constanța, fostul președinte CJC Nicușor Constantinescu are calitatea de suspect de abuz în serviciu, fiind audiat în această cauză în 23 septembrie. Prejudiciul estimat de procurori este de aproximativ două milioane de euro, iar CJC are dreptul să îl revendice doar dacă dosarul va fi trimis în judecată, iar instanța va stabili definitiv cine sunt vinovații și ce prejudiciu li se impută.

Citește și:

Scandal fără menajamente în ședința CJC

PNL propune reducerea prețurilor practicate de SC RAJA SA



12