Cei care circulă des cu autobuzul prin oraș ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar anul acesta. Asta pentru că tariful pentru o călătorie cu autobuzele RATC ar putea fi majorat, la propunerea conducerii RATC. Reprezentanții Regiei au explicat că această măsură, coroborată cu alte demersuri, ar putea ajuta la creșterea veniturilor. De altfel, Constanța are unul dintre cele mai mici tarife la transportul în comun din țară.
Cei care circulă des cu autobuzul prin oraș ar putea fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar anul acesta. Asta pentru că tariful pentru o călătorie cu autobuzele RATC ar putea fi majorat de la 1,5 lei la 1,75 lei. Cel puțin așa se arată în proiectul de buget al Regiei, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Constanța ce va avea loc în 31 martie. Propunerea de majorare a prețului pentru o călătorie vine chiar din partea reprezentanților RATC, care au precizat, într-un document în care sunt detaliate datele privitoare la veniturile și cheltuielile entității, faptul că prețul practicat la Constanța este printre cele mai mici din țară. „În acest context, propunem revenirea la tariful de 1,75 lei pentru o călătorie, revenire care, coroborată cu măsura unirii unor linii de transport, ar susține creșterea veniturilor proprii”, se arată în documentul RATC. Cu excepția Bucureștiului, unde prețul unei călătorii urbane este de 1,3 lei, în toate celelalte mari orașe din România, tarifele sunt mai mari decât la Constanța. De exemplu, în Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, o călătorie urbană cu autobuzul costă doi lei, în timp ce la Oradea tariful ajunge la 3 lei pe călătorie.
COMPANIE DE TRANSPORT ȘI FLOTĂ AUTO NOUĂ
Rămâne de văzut ce decizie vor lua consilierii locali cu privire la majorarea tarifului, mai ales că se anunță un an plin de schimbări la RATC. La sfârșitul anului trecut, aleșii au aprobat contractarea unui credit de 100 de milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru reînnoirea flotei auto și pentru transformarea Regiei în companie de transport. Vor fi achiziționate autobuze a căror valoare este cuprinsă între 180.000 și 283.000 de euro. „Diferența este dată de dotări și de standardele pe care le îndeplinesc vehiculele. Noi vom cumpăra, în mod cert, autobuze Euro 6 adaptate pentru persoanele cu dizabilități și climatizate corespunzător”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău, la sfârșitul anului trecut. Scopul final, spune Făgădău, este ca, până în 2018, RATC să fie reorganizată într-o companie de transport care să opereze o flotă auto nouă și modernă. „Așa spun directivele europene în vigoare”, a explicat Decebal Făgădău la sfârșitul anului trecut, când a fost aprobată contractarea finanțării de 100 de milioane de lei. În acest sens, municipalitatea va primi, tot de la BERD, un grant de 420.00 de euro pentru asigurarea asistenței juridice în vederea transformării Regiei în societate comercială. Să sperăm că măcar aceste planuri vor fi puse în practică fără întârzieri.
Citește și:
Redresarea RATC merge înainte... dar în mod diferit. Ce s-a schimbat
Operațiunea „schimbarea la față a RATC”, la start!
Transport public modern la Constanța. Primarul a semnat împrumutul cu BERD