Preţul carburanţilor ar putea să scadă cu circa 2-3% în următoarele săptămâni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
XTB România

Preţul carburanţilor ar putea să scadă cu circa 2-3% în următoarele săptămâni

Justiție 26 Octombrie 2012 / 00:00 357 accesări

Pentru săptămânile următoare, ţinând seama de scăderea ţiţeiului şi relativa stabilitate a cursului leu-dolar, ar fi de aşteptat ca preţul carburanţilor să cunoască o contracţie de aproximativ 2-3%, potrivit unei analize XTB România.

\"Pe termen mediu, lunile următoare ar putea aduce cel puţin o mişcare laterală a preţului benzinei, însoţită de presiune ascendentă în contextul în care tensiunile geopolitice reaprind interesul speculativ pentru petrol\", se arată în analiză. Preţul petrolului este unul din factorii de influenţă asupra preţului benzinei, alături de dinamica leului în faţa dolarului american. Dolarul american a câştigat în faţa leului românesc 4,87% de la începutul acestui an până pe 24 octombrie. Leul se tranzacţionează, însă, aproximativ în aceeaşi zonă ca şi la 1 iulie. Până la finalul anului, ţinând seama de balanţa actuală a riscurilor, leul ar putea pierde teren moderat în faţa euro, care la rândul sau poate avea un parcurs volatil în faţa dolarului american. Cumulând factorii de influenţă, leul ar putea înregistra o depreciere moderată versus dolarul american, presând cursul înspre regiunea 3,65. Scăderea anticipată de aproximativ 4% a leului ar trebui să fie compensată de o ieftinire similară a ţiţeiului pentru a nu induce o scumpire a carburanţilor. Pe de altă parte, petrolul Brent, tranzacţionat la Londra, a suferit retrageri de aproape 7% în ultimele două săptămâni. Pieţele au reacţionat la estimările mai slabe privind creşterea în economia globală, încetinirea fiind confirmată în trimestrul al treilea în China, al doilea consumator mondial de ţiţei. Conflictul cu Iranul nu a mai părut o ameninţare iminentă şi a motivat astfel lichidarea unor pariuri asociate riscului blocării celei mai importante rute de transport maritim, accentuând forţele gravitaţionale asupra petrolului.

Totuşi, preţurile erau pe 24 octombrie încă cu 10,4% mai ridicate faţă de 1 iulie, deşi cu 0,5% sub cele de la începutul anului. În pofida declaraţiilor belicoase, Iranul resimte tot mai dur povara sancţiunilor internaţionale asupra populaţiei. Un eventual conflict ar putea fi evitat, în logica curentă, ceea ce ar permite o detensionare suplimentară a preţurilor. Politica de susţinere a Fed prin introducerea de bani în sistemul financiar limitează însă deprecierea posibilă a petrolului, datorită stimularii cererii în economia reală şi a temerilor de inflaţie viitoare (cu efect favorabil asupra preţului). Alegerile din SUA sunt un factor esenţial, al căror rezultat va impacta pieţele financiare, inclusiv mărfurile şi petrolul, în special: o victorie republicană ar creşte riscul unui conflict militar şi ar injecta energie cumpărătorilor.

Taguri articol


12