Preţul corect la carnea de miel - 23 lei/kg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa

Preţul corect la carnea de miel - 23 lei/kg

Eveniment 08 Aprilie 2015 / 00:00 2187 accesări

Probabil nu toată lumea îmi va împărtăşi opinia, însă masa de Paşte nu e completă fără o friptură de miel, suculentă şi plină de savoare, alături de care mai punem o bucată de drob, una de pască şi o salată de primăvară. Unii, poate, vor prefera carnea de curcan, însă cei care vor să respecte tradiţiile şi cărora le place gustul acestor preparate vor cumpăra măcar o pulpă de miel şi câteva măruntaie pentru a-şi pregăti masa de Paşte. Cei care au familii mai numeroase se vor aproviziona cu un miel întreg, cumpărat, recomandabil, din pieţe, acolo unde crescătorii de animale se află în această perioadă pentru a-şi vinde marfa proaspăt tăiată. Ca să fie siguri că vor cumpăra într-adevăr un miel şi nu un animal care lătra înainte de tăiere (e sinistru, dar s-a întâmplat), constănţenii se pot duce în pieţele în care crescătorii de animale au încheiat un protocol cu Primăria Constanţa pentru a-şi vinde mieii pregătiţi pentru Paşte.

PUNCT DE SACRIFICARE Cei care s-au înscris în programul municipalităţii „Preţul corect pentru carnea de miel“ au fost de acord şi cu preţul propus de Primărie: 23 lei/kg. Mai exact, 56 de crescători de animale din judeţele Tulcea şi Constanţa şi-au pregătit mieii pentru a-i vinde în pieţele Griviţa şi Tomis III. În cele două pieţe pot merge cei care vor să cumpere mielul care a fost tăiat în gospodăriile crescătorilor de animale. Constănţenii mai au o opţiune. Dacă vor să aleagă singuri mielul pe care îl vor pregăti pentru masa de Paşte, o pot face în piaţa Pescăruş (fostă Filipescu) din cartierul Faleză Nord. Acolo, un crescător de animale a venit cu miei vii, care sunt ţinuţi într-un ţarc, iar constănţenii îl pot alege pe cel pe care îl consideră potrivit. Tot în piața Pescăruș, o persoană se ocupă de sacrificatul animalelor, iar oamenii pot pleca cu carnea fiind siguri că marfa aleasă este cu adevărat proaspătă.

Pieţele din Constanţa au printre cei mai ieftini miei

Un kilogram de carne de miel costă, în pieţele din toată ţara, între 20 şi 28 de lei, în timp ce în unele supermarketuri preţul ajunge chiar la 37 lei. Cei care cumpără direct de la ciobani trebuie să plătească între 10 şi 15 lei kilogramul pentru un miel viu. În majoritatea cazurilor, preţurile la carnea de miel sunt similare celor din 2014. În judeţele Alba şi Bihor sunt înregistrate preţuri mai mari decât anul trecut - 24 lei/kg. Sunt însă şi oraşe, precum Buzău, unde carnea de miel s-a ifetinit faţă de alţi ani, preţul ajungând la 24 de lei de la 28 de lei. Constanţa este unul dintre oraşele în care preţul cărnii de miel s-a menținut în pieţele autorizate la 23 lei/kg. Şi asta pentru că Primăria Constanţa a instituit programul „Preţul corect la carnea de miel“, iar crescătorii de animale nu pot vinde mieii cu preţuri mai mari decât cel convenit cu municipalitatea. De menţionat este că găsim şi pe internet anunţuri ale crescătorilor de animale care ar apela la orice soluţie pentru a-şi vinde marfa. Unii se arată dispuşi să le ducă acasă mieii gata tăiaţi celor care nu au timp să alerge prin pieţe sau magazine. Pentru asta însă ar trebui să avem multă încredere în oameni, iar în România e mai greu.

            



12