Preţul electricităţii va scădea din iulie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ANRE Încasare suplimentară de la clienţi pentru Electrica: 50 milioane de lei

Preţul electricităţii va scădea din iulie

Justiție 19 Iunie 2014 / 00:00 795 accesări

Preţul reglementat al electricităţii va scădea începând cu luna iulie 2014, a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), fără a preciza nivelul ieftinirii. "Pe zona pe care o coordonez va fi o economie în factura finală", a spus Calotă, care este responsabil pentru departamentul de eficienţă energetică, energie regenerabilă şi cogenerare. Întrebat cine a fost vinovat pentru facturarea dublă a consumatorilor pentru certificatele verzi, Calotă nu a dat un răspuns clar, spunând însă că au fost greşeli de comunicare şi în supravegherea mai atentă a distribuitorilor şi furnizorilor de energie electrică. El a arătat că, în opinia sa, informaţiile care apar pe facturi ar trebui simplificate. Costul cu certificatele verzi se facturează, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezintă o formă de ajutor de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, pe care ANRE îi obligă să le cumpere. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienții lor, care, în final, sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi. România sprijină energia regenerabilă pentru că şi-a asumat acest lucru față de Comisia Europeană. Potrivit acestui angajament, fiecare țară membră a UE trebuie să atingă anual o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total. Din septembrie 2012, costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuiau menționate separat pe facturi. ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare a electricității şi astfel a apărut situaţia de facturare dublă. Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat să factureze costul cu certificatele verzi de două ori, o dată prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE şi a doua oară prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012 - iulie 2013. Reamintim că procurorii anticorupţie i-au reţinut, săptămâna trecută, pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199 lei în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu, a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control. Tribunalul Bucureşti a respins sâmbătă propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru Dumbrăveanu, Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru. Compania de stat Electrica a încasat suplimentar de la clienţi aproximativ 50 milioane de lei ca urmare a faptului că a facturat de două ori costul cu certificatele verzi.



12