Prețul energiei electrice, umflat artificial?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investigație ANRE & Consiliul Concurenței

Prețul energiei electrice, umflat artificial?

Economie 30 Ianuarie 2017 / 15:37 3109 accesări

În câteva zile din ianuarie, România a avut cel mai scump curent electric din întreaga Europă

În câteva zile din ianuarie, România a avut cel mai scump curent electric din întreaga Europă

Prețurile uriașe ale energiei electrice, la bursă, se vor resimți cu siguranță în facturile consumatorilor casnici

Prețurile uriașe ale energiei electrice, la bursă, se vor resimți cu siguranță în facturile consumatorilor casnici

O declarație din 12 ianuarie a ministrului Energiei, potrivit căruia România intră-n perioada geroasă cu stocuri de cărbune suficiente pentru numai patru zile, a dat startul scumpirii în lanț a electricității, la bursa OPCOM. Cât ai zice „Ne-am ars!“, cotațiile au sărit de 600 lei/MWh - un nivel-record, dublu față de 1 ianuarie 2017 și aproape TRIPLU față de același interval din anul precedent. Ce înseamnă asta? Unele firme de profil riscă falimentul, neputând ține pasul cu prețurile, iar alți furnizori își anunță clienții că facturile din ianuarie s-ar putea dubla... Pe fir a intrat arbitrul pieței, ANRE, care a anunțat că investighează câteva tranzacții suspecte, în care prețurile ar fi fost umflate, întru fericirea traderilor. ANRE a cerut și ajutorul Consiliului Concurenței.

INEVITABIL Prețul energiei a atins cote-record, în prima lună a anului, pe bursa de profil OPCOM, România având, în câteva zile din ianuarie, cel mai scump curent electric din întreaga Europă. Cotațiile, duble față de începutul anului și triple față de 2016, vor avea un impact semnificativ în facturile consumatorilor. Dar să fie tocmai în regulă TOATE tranzacțiile făcute la OPCOM, în perioada geroasă? ANRE, arbitrul pieței, spune că nu și de aceea a demarat o investigație în cazul a două contracte cu energie, suspecte că ar fi încălcat legislația în vigoare; în ajutor a fost chemat și Consiliul Concurenței. Mai exact, cei de la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) au fost sesizați că anumite contracte au fost încheiate la un preț mult mai mare decât ar fi (fost) normal. Singurii care au avut de câștigat au fost traderii (evident!) - „Este o investigație în curs și nu putem da nume. Este vorba despre tranzacții încheiate și în PZU (piața pentru ziua următoare - n.r.). Momentan, sunt doar suspiciuni, nicio confirmare. Bursa este liberă, există cerere și oferte; din acest motiv avem nevoie de ajutorul Concurenței“. Cei de la CC au confirmat că au început investigația, dar nu au oferit mai multe detalii.

CAUZE Să reamintim că prețurile energiei (PZU) au sărit de nivelul-record de 600 lei pe MWh, în ianuarie. În zilele de 15 și 23 ianuarie, România a avut cel mai mare preț al energiei din Europa, de 74,92 și, respectiv, 96,52 euro pe MWh. Cea mai mare cotație, de 300 euro pe MWh, a fost în Ungaria. Datele OPCOM relevă că prețul mare din piață nu este o consecință a deficitului de energie; practic, s-au tranzacționat 6,8 TWh în ianuarie, mult peste consumul estimat al întregii țări, de circa 6 TWh. În plus, mai există și o cantitate suplimentară de energie de 3,4 TWh, vândută la bursă. Sunt justificate prețurile mari doar de perioada geroasă? Nu chiar. Scumpirea a fost determinată și de declarația din 12 ianuarie a ministrului Energiei, Toma-Florin Petcu, care a spus că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru patru zile. Potrivit declarației de interese, Petcu nu e acționar/asociat la nicio firmă specializată în comerțul cu energie. Dar zici că ar fi, nu-i așa? Ce-ar fi de făcut? Autoritățile ar putea desecretiza contractele de la bursă. Legea energiei cere asta, dar ANRE întârzie să dea ordinul. Poate ar fi cazul...



12