Previziunile Goldman Sachs privind creşterea preţului petrolului la 100 dolari pe baril în cazul unei diminuări semnificative a capacităţii de producţie s-ar putea dovedi conservatoare, a declarat Arjun Murti, director la banca americană de investiţii. Alţi experţi au declarat, la un forum pe probleme energetice desfăşurat sîmbătă, la Kuweit, ca principiile fundamentale ale pieţei mondiale de ţiţei indică o nouă creştere a preţurilor, întrucît avansul cererii depăşeşte majorarea producţiei.
"În cazul în care capacitatea de producţie a unui exportator important ar fi afectată semnificativ, atunci estimările privind preţul de 105 dolari pe baril s-ar dovedi conservatoare", a afirmat Murti. Acesta a amintit că preţul petrolului se plasa la 55 dolari pe baril în martie 2005, cînd Goldman Sachs a previzionat o cotaţie între 50 de dolari şi 105 dolari pe baril, iar în prezent, preţul ţiţeiului depăşeşte 70 de dolari pe baril, la bursele din Londra şi New York. Preţul petrolului se află în stadiul iniţial al unei perioade de creştere importantă, a precizat Murti. Un alt factor care va influenţa evoluţia cotaţiei petrolului în acest an este sezonul de uragane din Statele Unite, după ce, în anul 2005, uraganul Katrina a afectat semnificativ producţia de ţiţei din Golful Mexic.
Oficialii prezenţi la forumul din Kuweit apreciază că preţul ţiţeiului ar putea avansa, pe fondul creşterii anuale a cererii, generată în special în China şi India. Edward Morse, consultant la Hess Energy Trading, a declarat că cererea totală a Asiei a avansat cu 620% între 1965 şi 2004, faţă de creşterea de 158% la nivel mondial. În cee ce priveşte oferta, statele nu mai deţin capacităţi de producţie neutilizate, iar regiunile unde producţia ar putea creşte prezintă riscuri geopolitice sau demografice. Singurul stat, în afara membrilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, în care a avut un avans al producţiei, în ultimii ani, este Rusia.