Preţul zahărului ar putea fi majorat în toamnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţul zahărului ar putea fi majorat în toamnă

Social 18 August 2007 / 00:00 584 accesări

Începînd din toamnă, preţul zahărului ar putea fi majorat cu pînă la 15%, ca urmare a evoluţiei cursului valutar, creşterii costurilor la utilităţi şi transport, dar şi a secetei. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Zahărului din România (PZR), scumpirea s-ar putea face simţită în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, cînd va fi recoltată sfecla şi va fi o intrare de zahăr pe piaţă. \"Costurile la gaz, curent, electricitate, combustibil, care reprezintă 80% din cheltuielile care aduc produsul pe raft, au crescut toate, astfel că o scumpire la zahăr este normală\", a declarat directorul executiv al PZR, Gheorghe Bejan. Producătorii de zahăr susţin că au costuri suplimentare de la aderarea României la Uniunea Europeană, începînd de la taxele de restructurare, pînă la cele de producţie. Pe parcursul acestui an, România a obţinut o cotă totală de 109.000 de tone de zahăr şi 10.000 de tone de izoglucoză, materie primă folosită în principal în domeniul băuturilor răcoritoare. Consumul anual de zahăr din ţara noastră, de aprox. 550.000 de tone, este acoperit din producţia internă şi din import. Aprox. 75% din consum este realizat în sectorul industrial, 6% în cel farmaceutic, iar 20% reprezintă consumul la nivelul populaţiei.

Taguri articol


12