Pe fondul secetei accentuate din vară, a inflaţiei şi a majorării preţurilor la combustibili, România se va confrunta cu un nou val de scumpiri. După produsele de panificaţie, legume şi fructe, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi putea cumpăra lapte, carne sau ulei. Cu toate că noile scumpiri nu sînt deloc agreate de Ministerul Agriculturii, care apreciază faptul că preţurile produselor alimentare sînt dictate de piaţă şi nu de declaraţiile patronatelor de resort, acestea din urmă par decise să aplice alte majorări. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că, din februarie, preţurile alimentelor de bază, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pînă la 15%, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar şi costurile pentru utilităţi. Totuşi, acesta susţine că singura modalitate prin care autorităţile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalităţii. „Acest an va fi unul extrem pe dificil pentru unităţile din industria alimentară, existînd riscul ca multe dintre ele să dispară”, a declarat Frumosu. Pe de altă parte, preşedintele “Agrostar”, Ştefan Niculae, a precizat că posibila majorare a preţului gazelor cu 10% va determina scumpirea produselor alimentare cu pînă la 30% în primul trimestru din an, faţă de estimarea iniţială de majorare a preţurilor de doar 12%.