Preţurile carburanţilor CRESC! Scumpirea petrolului loveşte în şoferii din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţurile carburanţilor CRESC! Scumpirea petrolului loveşte în şoferii din România

Economie 19 Mai 2018 / 08:30 1124 accesări

Preţul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20 de bani pe litru în ultimele două săptămâni, conform analizei Profit.ro, ca urmare în principal a evoluţiei internaţionale a preţului petrolului Brent, care se situează în prezent la un nivel de peste 80 dolari/baril. Iar scumpirile vor continua, companiile de pe piaţa autohtonă netransferând încă în totalitate în preţ efectul majorării materiei prime, anunţă News.ro.

Vineri, Rompetrol a scumpit atât benzina, cât şi motorina, cu 2 bani pe litru.

Cotaţiile petrolului au depăşit, joi, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din noiembrie 2014, marcând un nou maxim al ultimilor trei ani şi jumătate, în contextul îngrijorărilor privind scăderea exporturilor din Iran în urma reintroducerii sancţiunilor economice de către SUA, iar avansul petrolului ar putea să continue. Noul embargo impus Iranului de către SUA ar putea reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să ţintească un preţ al petrolului mai ridicat, suma obţinută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril. Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preţ, bugetul său fiind dependent de preţul ţiţeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preţ de referinţă preţul petrolului.

Ca urmare, estimările privind preţul petrolului au fost revizuite. OMV Petrom, de exemplu, şi-a revizuit considerabil estimarea privind preţul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotaţie pe care şi-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

Şi Banca Naţională (BNR) şi-a modificat recent estimările referitoare la preţul ţiţeiului Brent, la 71,6 dolari/baril în trimestrul 2 din 2018, cu 5,4% mai mult faţă de proiecţia anterioară.

În ultimul an, combustibilii s-au scumpit cu peste 20%, în principal ca urmare a majorării accizelor din toamna anului trecut şi a aprecierii cotaţiilor petrolului. În vara anului trecut, în momentul anunţării intenţiei Guvernului de a reintroduce supraacciza, un litru de benzină era tranzacţionat la 4,5-4,55 lei, iar unul de motorină la 4,6-4,65 lei.

Taguri articol


12