Preţurile la medicamente, aruncate în aer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 iulie : Prin modificarea sistemului de compensare

Preţurile la medicamente, aruncate în aer

Eveniment 29 Mai 2010 / 00:00 619 accesări

Preţul de referinţă pe clasă terapeutică pentru medicamente ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, normele privind acest preţ urmând să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Nicolae Lucian Duţă, la cea de-a cincea ediţie a E-Health Congress (acţiune la care participă oficiali, directori de spitale, speakeri din Marea Britanie, Belgia, Elvetia şi Turcia, directori de clinici private, medici, farmacişti, reprezentanţi ai celor mai importante afaceri din Romania). Duţă a precizat că se lucrează la împărţirea medicamentelor în câteva sute de grupe, cu specialişti din Olanda, unde este implementat acest sistem. “Prin acest sistem acordăm accesibilitate şi eficacitate actului medical. Se stabileşte preţul de referinţă, care nu va fi preţul celui mai ieftin medicament. Ce va fi sub preţul de referinţă va fi compensat cu 90%, şi nu e vorba, în nici un caz, de medicamente scoase din uz”, susţine Duţă. Şeful CNAS a precizat că gradul de colectare la nivelul Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate s-a situat lunar, în general, la circa 82 - 83%, deficitul fiind deci de circa 17 -18%. Pe de altă parte, reprezentanţii Camerei Federative a Medicilor declarau, nu demult, că pacienţii ar putea să plătească pentru un medicament şi de nouă ori mai mult decât în prezent, din cauza noii scheme de compensare a medicamentelor.

REPREZENTANŢII PRODUCĂTORILOR DE MEDICAMENTE ESTIMEAZĂ CĂ PESTE 5,5 MILIOANE DE PACIENŢI CU BOLI CRONICE VOR PLĂTI ÎN MEDIE CU 40% ÎN PLUS PE MEDICAMENTELE COMPENSATE, DACĂ PROIECTUL PENTRU SCHIMBAREA SISTEMULUI DE COMPENSARE VA FI APROBAT DE GUVERN

Măsura CNAS va afecta mai ales pacienţii care sunt nevoiţi să rămână pe aceeaşi schemă de tratament şi care vor fi obligaţi la o coplată pentru medicamentele prescrise pe reţetă, susţin reprezentanţii medicilor. Patologiile cele mai afectate de măsura CNAS vor fi, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), bolile cardiovasculare, unde pentru medicamentele cele mai folosite pacienţii vor trebui să scoată din buzunar de nouă ori mai mulţi bani, ulcerul şi reumatismul, pentru care vor plăti de opt ori mai mulţi bani, potrivit unei estimări a Asociaţiei făcută luând în calcul cele mai folosite 400 de medicamente. Potrivit proiectului de contract cadru al CNAS, schema de compensare a medicamentelor ar urma să fie schimbată, de la referenţierea pe generic (denumire comună internaţională a substanţei conţinută de medicamente), la referenţierea pe clasă terapeutică, ceea ce înseamnă că CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine medicamente dintr-o clasă terapeutică.



12