Preţurile produselor alimentare, tun pentru evazioniştii din sector

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preţurile produselor alimentare, tun pentru evazioniştii din sector

Eveniment 24 Ianuarie 2009 / 00:00 540 accesări

Evazioniştii din sectorul alimentar au aruncat preţurile în aer la produsele alimentare, motivînd devalorizarea monedei naţionale, a declarat preşedintele Federaţiei Patronale Română din Industria Alimentară - Romalimenta, Sorin Minea. „România nu se poate plînge de evazionişti în niciun sector alimentar, fie că este vorba de legume şi fructe, carne de porc, de pasăre sau de produse lactate. Ei au aruncat preţurile în aer, pe motiv că a crescut euro, deşi nu au nici un fel de factură sau vreun act. Evazioniştii perturbă piaţa, iar cei care au de plătit sînt producătorii reali, cei care încearcă să ţină preţurile pe loc”, a spus Minea. El a precizat că piaţă neagră a distrus practic producţia reală din România. “Din păcate, nici producătorii şi nici consumatorii nu pot face nimic, statul fiind cel care trebuie să se implice, prin Ministerul de Finanţe sau ANSVSA. Acest TVA faimos de 19% - cel mai mare din Europa - dă drumul pieţei negre. Într-o perioadă de criză, cel care e în piaţa neagră acum dă un tun şi pleacă, pentru că intersul lui este să îşi facă un profit mai mare. Auzind la televizor că preţurile ar putea să crească şi face acest lucru, cu 20-30- 40%, pe cînd un producător serios, înainte de a creşte preţul, îşi face de 10 ori socoteala pentru că altfel riscă să dea faliment”, a precizat preşedintele Romalimenta. Minea consideră că evazioniştii rezistă în piaţă şi în perioadă de criză. “Cei din piaţa neagră vor rezista pentru că în clipa în care vor cădea vînzările se retrag şi găsesc alte oportunităţi, iar cel care suportă pierderea va fi cel care plăteşte impozite la stat, adică producătorul din agricultură şi cel din industrie”, afirmă Minea. Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), Dan Butănoiu, consideră că nu se va înregistra o scădere a consumului în volum, în această perioadă, ci o diversificare a acestuia şi orientare către produse mai ieftine. “Consumul va rămîne ca volum acelaşi în perioada următoare, dar se va diversifica şi se va duce la produse ieftine şi de proastă calitate, încurajînd piaţa neagră. Dacă înainte era un consum de 300 grame de carne pe săptămînă pe familie, acum vor consuma 3 kg de cartofi, renunţînd la carne”, a menţionat Butănoiu. Acesta a mai spus că mulţi au interesul să cumpere acum marfa din UE, mai ales că importăm 70% din produse alimentare, şi umflă nejustificat preţurile către consumatori. În industria alimentară au fost anunţate scumpiri, de cel puţin 10%, la produsele alimentare din import din cauza deprecierii monedei naţionale. Ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, consideră nejustificate unele creşteri de preţuri la alimentele din import deoarece nu au existat influenţe de pe pieţele externe.



12