Prevederi speciale pentru mamele absolvente de Medicină!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordonanţa de Urgenţă 111/2010 Acte normative lămuritoare

Prevederi speciale pentru mamele absolvente de Medicină!

Social 23 Ianuarie 2014 / 00:00 635 accesări

Mamele care au absolvit o facultate de medicină şi care vor să se întoarcă mai repede la muncă, după ce au stat o perioadă scurtă în concediul de creştere a copilului (pre şi postnatal), au un statut aparte pentru a beneficia de stimulentul de inserţie acordat de stat, reglementare cuprinsă în Ordonanţa de Urgenţă 111/2010. Asta a aflat pe propria piele şi o constănţeancă absolventă a Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Ea şi-a susţinut licenţa în septembrie 2012 şi Rezidenţiatul două luni mai târziu şi, conform legislaţiei în vigoare, a putut să se angajeze de la 1 ianuarie 2013, ceea ce s-a şi întâmplat. De la această dată, a devenit angajat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa „Sf. Apostol Andrei”. La începutul anului a rămas însărcinată, dar a continuat să muncească până aproape de naştere. A dat viaţă copilului în septembrie şi a intrat în concediu de creştere a copilului. Până acum a stat alături de copil, dar îşi doreşte să-şi reia serviciul, aşa că s-a decis să-şi depună dosar pentru a primi şi stimulentul de inserţie pentru întoarcerea mai devreme la job.

MINIMUM 12 LUNI LUCRATE ANTERIOR NAŞTERII COPILULUI În momentul în care şi-a întocmit dosarul, tânăra nu era complet lămurită dacă se încadrează în lege pentru a beneficia de ajutorul financiar, aşa că a cerut sfaturi suplimentare de la specialiştii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Constanţa. Reprezentanţii instituţiei i-au spus că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 111/2010, una dintre condiţiile pe care mămicile trebuie să le îndeplinească este să realizeze venituri supuse impozitului timp de 12 luni anterior datei de naştere a copilului. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mariana Fătu, a precizat că tânăra mămică poate să primească stimulentul chiar dacă nu are cele 12 luni lucrate consecutiv, pentru că legea ia în calcul şi perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă susţinut în prima sesiune, şi începerea primului rezidenţiat după absolvire. Din acest motiv, atât ea, cât şi ceilalţi absolvenţi de Medicină care se angajează imediat cum termină facultatea - în speţă pe 1 ianuarie - şi au lucrat minimum un an îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de prestaţia socială oferită de stat. „Valoarea stimulentului pentru tinerele care doresc să se întoarcă la muncă este 500 de lei şi se acordă până când copilul împlineşte doi ani. Se consideră că suma este utilizată pentru ca părinţii să angajeze o persoană care să aibă grijă de copil”, a adăugat Mariana Fătu.

ACTE NECESARE!

Tinerele mame care doresc să se întoarcă mai repede la muncă trebuie să depună un dosar cu şină ce trebuie să conţină mai multe acte: cerere scrisă, cartea de identitate a părintelui care solicită stimulentul, certificatul de naştere al copilului, certificatele de naştere ale copiilor născuţi după 1 ianuarie 2006, certificat de căsătorie,

adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal şi se precizează perioada), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului (nu interesează cuantumul acestora) sau realizează venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activităţii, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului precum că este singurul beneficiar al stimulentului, având în creştere şi îngrijire copilul pentru care se solicită dreptul, şi hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, dacă este cazul.



12