Prevenirea, singurul mijloc de protecţie împotriva infecţiilor şi a bolii diareice acute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prevenirea, singurul mijloc de protecţie împotriva infecţiilor şi a bolii diareice acute

Social 22 Iunie 2009 / 00:00 610 accesări

Infecţiile intestinale reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Medicii susţin că prevenirea este singurul mijloc de protecţie împotriva infecţiilor şi a bolii diareice acute. „Boala este dată de o mare diversitate de germeni, fie că este vorba de bacterii, virusuri, protozoare sau fungi. Indiferent cărei clase aparţin şi ce denumire poartă, germenii infecţioşi cauzează o diaree acută infecţioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, care reprezintă urgenţă principală în asemenea situaţii, vărsături, febră”, a declarat şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Ca urmare a circulaţiei intense a turiştilor, s-a favorizat răspîndirea pe plan mondial a diferiţilor agenţi infecţioşi. Infecţiile tractului digestiv acţionează asupra organismului în mod complex, în funcţie de infecţiozitatea agenţilor respectivi, dar şi de particularităţile organismului afectat (vîrstă, stare de nutriţie, de reactivitate ş.a.). Agenţii infecţioşi şi toxinele lor acţioneaza atît local, cît şi general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii şi nervoase (şoc infecţios, stare de toxemie ş.a.). Profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire şi de supraveghere a infecţiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală şi colectivă. „Spălarea pe mîini ori de cîte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi a menţinerii la rece pentru toate alimentele, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frişcă, creme, maioneze), a îngheţatei dezgheţate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalaţiile centrale de apă şi personalul de îngrijire din sectorul infantil, sînt reguli de bază”, explică medicul şef. În situaţia apariţiei semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală. „Părinţii trebuie să-şi supravegheze copiii şi să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală şi colectivă pentru a limita infecţia. Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru protecţia masei receptive şi, deci, pentru limitarea infecţiei”, a conchis medicul şef.



12