Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, informează specialiştii. „Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile”, spune şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu.
CUM SE MANIFESTĂ BOALA? La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc, potrivit medicului şef. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea infestării ei, dar şi de rezistenţa organismului.
SEMNE CLINICE SUGESTIVE PENTRU DIAGNOSTIC Printre semnele clinice sugestive pentru diagnostic, medicul precizează: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată; febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (scădere accentuată a forţei musculare).
TRICHINELOZA NU SE TRANSMITE INTERUMAN.
FACTORII FAVORIZANŢI AI ÎMBOLNĂVIRII: Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă; achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor. „În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestată, vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.”, spune dr. Popescu.