Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân, la Constanța

Sănătate 02 August 2022 / 15:29 3103 accesări

Institutul Regional de Oncologie Iaşi, alături de Fundaţia Enable, au demarat proiectul „ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân”, prin care îşi propun testarea a 30.000 de femei din zone rurale şi zone defavorizate. Acest lucru se va întâmpla cu ajutorul unei unităţi mobile de screening, dotată cu un mamograf digital.

ONCOFEM a ajuns pe 1 august la Constanţa, după ce „cabinetul imagistic pe roţi” a trecut prin Galaţi şi Tulcea. La malul mării, timp de trei săptămâni, sute de femei (50-69 de ani) din Constanţa, Castelu, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Cogealac, Crucea, Cobadin, Cumpăna şi Amzacea vor fi testate gratuit. Până în acest moment, peste 2.000 de femei au fost testate în cadrul programului, iar 10% dintre acestea au fost depistate cu probleme, iar în cazul a 17 femei a fost confirmat cancerul la sân în diferite faze.

„Femeile care fac screening sunt, în general, cele informate. Ele ştiu şi merg periodic la un test. Cele care au trecut prin proiectul nostru sunt 90% din mediul rural, femei care nu au făcut niciodată o mamografie. Din această cauză procentul celor depistate cu probleme este aşa de mare”, explică Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.


În acest moment, în ţara noastră există doar două unităţi mobile de screening de cancer mamar, una la Iaşi (prezentă acum la Constanţa) şi una la Cluj-Napoca. O astfel de unitate a costat 2,3 milioane de euro şi este avizată de Ministerul Sănătăţii, DSP, Colegiul Medicilor şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Într-o zi se pot face 55-58 de investigaţii, fiecare durând cam 15 minute. Mamografia se face cu patru planuri, iar fiecărei femei i se explică procedura.
România este pe ultimul loc, conform EUROSTAT (2020) la numărul de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani care-şi fac o mamografie. Acest lucru se explică, spune Mirela Grosu, prin numărul mic al aparatelor mamografe 3D şi a opţiunii multor prestatori de servicii de acest gen care nu le fac în contract cu Casa de Asigurări, caz în care multe femei din zone defavorizate nu-şi permit să achite aproximativ 200 de lei pentru o mamografie.



Ştiri recomandate

12