Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, a pus, ieri, bazele unui proiect de promovare pe internet a unor importante obiective turistice de la Dunărea de Jos. Potrivit directorului instituţiei muzeale de la malul mării, dr. Constantin Chera, vor fi realizate prezentări în format 3D ale cetăţilor Hîrşova, Ulmetum, Silistra şi Tutrakan. „Realizarea acestor prezentări ajută la promovarea imaginii pe internet a cetăţilor respective, dar şi la atragerea unui număr cît mai mare de turişti în zonele respective”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera.
Un alt proiect în care instituţia muzeală este implicată îl constituie obţinerea de fonduri PHARE CBC pentru reabilitarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Carsium de la Hîrşova. „În prezent se realizează un studiu de fezabilitate pentru a realiza alei de acces către sit, pentru restaurarea şi conservarea acestuia, dar şi pentru dezvoltarea cercetărilor din zonă”, a declarat dr. Constantin Chera. De asemenea, prin acest proiect se doreşte şi modernizarea Muzeului „Carsium” din Hîrşova - un punct turistic important pe linia Dunării. Programul va fi finanţat cu fonduri europene în valoare de 150.000 de euro.
La începutul acestui an, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie a devenit partener în cadrul proiectului „Monumente religioase la Dunărea de Jos”. Programul transfrontalier a fost obţinut de către Muzeul de Istorie din Silistra la Biroul de Cooperare Transfrontalieră Silistra, în cadrul programului PHARE CBC şi va fi finanţat cu fonduri europene în valoare de aprox. 50.000 de euro. Muzeul de Istorie din Silistra, conducătorul acestui proiect, va edita un album cu toate obiectivele turistice prezentate de instituţiile muzeale implicate în proiect, va organiza două simpozioane, unul în Constanţa şi altul în zona Silistra-Dobrici şi va realiza panouri explicative după standarde europene, pentru principalele monumente religioase de la Dunărea de Jos.