Prezidențiale în R. Moldova: Alegeri între Rusia și UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La răscruce de civilizații

Prezidențiale în R. Moldova: Alegeri între Rusia și UE

Externe 13 Noiembrie 2016 / 16:22 710 accesări

Eterna problemă a moldovenilor a revenit în actualitate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin: aleg viitorul european sau trecutul rusesc?! Din păcate, descurajați de afaceriștii care le-au condus destinele până acum și care, parte din ei, au ajuns după gratii, sau pur și simplu nostalgici după perioada comunistă, moldovenii au cam preferat candidatul pro-rus, în detrimentul pro-europenei Maia Sandu, cel puțin așa arătau ultimele sondaje. Totuși, e clar că, indiferent de rezultat, tineretul moldovean a optat de multă vreme pentru Europa, doar că perspectiva unei uniri cu România pare tot mai îndepărtată.

Peste trei milioane de alegători au fost chemaţi la urne, duminică, în R. Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, având de ales între candidatul pro-rus Igor Dodon și candidata pro-europeană Maia Sandu. Pentru moldovenii stabiliţi peste hotare au fost organizate 100 de secţii de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului. În primul tur, desfăşurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obținut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător. Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezenţa la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Acum, în turul doi, conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga). Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câștiga și în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 44,4%, informează Radio Chișinău. Sondajul s-a desfășurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eșantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%. Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievați și reprezentanți ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obținut peste 75% din voturi la secțiile de peste hotare. Prezența la vot duminică, la ora 12.30, a fost de 25,55% dintre alegători, mai mare decât în primul tur, informează site-ul de știri Unimedia.

MOLDOVEANUL BĂSESCU A VOTAT ȘI EL

Fostul președinte al României Traian Băsescu s-a prezentat duminică, în jurul orei 11, la vot, pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova. ”Sunt cetățean al R. Moldova și am votat pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al R. Moldova și apropierea de România. Categoric, în fața alternativei - Dodon sau Maia Sandu -, orice om care se gândește la binele R. Moldova va opta pentru Maia Sandu, care propune o R. Moldova care să-și însușească valorile europene, pe când Dodon propune un drum către Moscova, care înseamnă o guvernare de tip oligarhic”, a spus Băsescu. Dacă va câștiga alegerile, Igor Dodon a precizat că îi va retrage cetățenia lui Băsescu.

Peste 4.000 de cetățeni moldoveni au votat până la ora 12.00 la cele 11 secții de votare deschise în România, aproximativ 1.600 dintre aceștia votând în București, unde la ambasada R. Moldova se formase o coadă de câteva sute de persoane. Pentru cetățenii moldoveni din România au fost puse la dispoziție 11 secții de votare în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova. La Constanța, până la ora 12 au votat peste 100 de persoane, la secția de votare amenajată la Universitatea „Ovidius“. Președintele secției, Larisa Zalevschi, a declarat că, față de primul tur, până la aceeași oră s-au prezentat mai mulți cetățeni moldoveni, atât studenți, cât și alte persoane. În primul tur, la Constanța au votat 392 de cetățeni moldoveni.



12