AFACERI... DISCRETE Tăvălugul retrocedărilor ce ridică mari semne de întrebare a pornit-o la vale şi pare a nu se mai opri. Aproape zilnic ies la iveală noi şi noi tunuri financiare. Numele implicate în aceste dosare atârnă greu în balanţa procurorilor, iar tentaculele caracatiţei au ramificaţii până la Cotroceni. Mafia imobiliară este greu de stârpit. Şi cum banu' e ochiul dracului... Cel mai recent ”descoperit”, să-i spunem aşa, este Gabriel-Aurel Popoviciu, zis Puiu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri, ale cărui asocieri cu mediul politic sunt multiple. Afacerile sale se derulează de ani buni în domenii precum imobiliar, hotelier și alimentar. El este extrem de discret, evitând apariţiile publice. Nu dă interviuri, iar singurele poze sunt din revistele mondene sau de la reținerea sa de către DNA. Se știe însă că el este cel care s-a lăudat că l-a scăpat de puşcărie pe Traian Băsescu în dosarul ”Flota”, în 2004. Stenograma unei convorbiri telefonice în care recunoaşte acest lucru a făcut înconjurul României.
MIROSUL BANULUI Ei bine, potrivit unei anchete jurnalistice, controversatul om de afaceri este pe cale să pună mâna pe 10% din pădurea Snagov, adică pe circa 330 de hectare, cu ajutorul omului său de încredere Andrei-Mihai Bejenaru. Cum? Profitând de situație. Se știe că, în ultimii ani, proprietarii de drept ai pădurilor, sătui să fie purtați între instituțiile statului cu anii, preferă să-și vândă actele de proprietate la prețuri modice. În urma lor, ”rechinii imobiliari” se pun în mișcare și revendică proprietăți de sute de milioane de euro. Pădurea Snagov, care se întinde pe aproximativ 3.000 de hectare, este una dintre cele mai râvnite zone de către milionarii României. Doar 10 hectare din această pădure sunt considerate arie naturală. Tot timpul, pădurea a fost o țintă a mafiei imobiliare. Ei bine, Bejenaru s-a pus în mișcare pentru Puiu și a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorii boierului Constantin Ion Băicoianu, om politic liberal și director al Băncii Naționale în perioada interbelică, care se chinuiau din 1990 să-şi reintre în drepturi. Moșia se întindea pe raza pădurii Scroviștea de astăzi, dar cum este arie protejată, a fost nevoie de un schimb ”în natură”. Bejenaru s-a folosit de un artificiu pentru a câștiga încrederea celor vânați. În acte, el a scris că moștenitorii își păstrează drepturile, însă va duce mai departe lupta prin instanțe, iar odată câștigată, lui Bejenaru îi vor reveni toate drepturile, conform documentului semnat în fața notarului. În timpul ăsta, Prefectura Ilfov a dat o hotărâre prin care moștenitorilor li s-a oferit o altă suprafaţă de teren în schimbul celei din Scroviștea, în pădurea Snagov. O rețetă clasică. Romsilva și-a pus și ea parafa pe schimbul respectiv. Încheiem cu o altă dezvăluire pe măsura subiectului. Toate actele au fost semnate de notarul Liuba Alexandrescu, adică același notar în fața căruia s-au semnat și actele moșiei de la Nana. Prietenii știu de ce!
UN OM DE AFACERI... CU PILE Puiu Popoviciu este văzut drept un apropiat al Ioanei Băsescu, al lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, este naşul de cununie al lui Ionuţ Costea (preşedinte al Eximbank) şi partener de afaceri cu Radu Dimofte şi Nicolae Badea (fost preşedinte al clubului de fotbal Dinamo). Popoviciu a fost, pentru o perioadă, rudă prin alianţă cu Nicolae Badea, ambii fiind ginerii fostului demnitar comunist Ion Dincă, supranumit ”Te-Leagă”. Cele două fete ale lui Dincă, Doina (soţia lui Popoviciu) şi Liliana (fosta soţie a lui Badea), erau, potrivit ProSport, ofiţeri de contraspionaj, activând la Academia din Băneasa, la secţia dialecte arabe. Întâlnirea cu Traian Băsescu avea să-l urce însă de pe locul 25 pe locul 4 în topul miliardarilor. În 2001, când actualul președinte era primarul Capitalei, Popoviciu a obţinut de la Primăria Capitalei controversatul PUZ pentru proiectul Băneasa Investment. Băsescu este acuzat că a eliberat documentele pe numele firmei lui Popoviciu când terenul de 220 de hectare aparţinea încă statului, iar planul ar fi de o nulitate absolută pentru că nu a avut avizele oligatorii prevăzute de lege. În plus, Primăria investeşte în proiectul lui Popoviciu peste 300 de miliarde de lei pentru reţeaua de apă şi canalizare. Graţie acestui proiect, averea lui Popoviciu a ajuns, în 2009, la 600 - 650 de milioane de euro, potrivit Topului Forbes. Reţinut de DNA, în martie 2009, Puiu Popoviciu a beneficiat de o declaraţie de sprijin uluitor chiar din partea şefului statului.