Prim pas în reabilitarea Zonei Peninsulare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzeul de Istorie, consolidat

Prim pas în reabilitarea Zonei Peninsulare

Eveniment 19 Aprilie 2012 / 00:00 2644 accesări

PROIECT FINALIZAT Primul pas concret în reabilitarea Zonei Peninsulare a municipiului Constanţa a fost făcut ieri, odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare a unei instituţii simbol a oraşului: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), cândva sediul Primăriei Constanţa. Proiectul „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa” a reprezentat o prioritate pentru Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), care a contribuit la proiect cu 2,3 milioane de lei, după ce, în 2008, o expertiză a relevat riscul iminent al prăbuşirii clădirii. \"Când am văzut expertiza tehnică, am decis ca proiectul să devină prioritatea 0 a CJC. Încheierea lucrărilor reprezintă un eveniment important, nu numai pentru clădirea de patrimoniu, ci pentru întreaga zonă peninsulară. Prin finalizarea acestui proiect, i-am dat a doua viaţă acestei clădiri simbol. Acesta este doar primul pas, care a fost făcut cam greu. Urmează, împreună cu Primăria Constanţa, să fie demarate şi alte proiecte în această zonă, care să conducă la creşterea potenţialului turistic al întregii zone. Autorităţile locale au dovedit şi dovedesc faptul că se preocupă de reabilitarea zonei peninsulare. Cred că a sosit momentul ca şi proprietarii de imobile din zona peninsulară să contribuie prin reabilitarea clădirilor pe care le deţin\", a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

CAMPIONII ATRAGERII DE FONDURI EUROPENE Prezent la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Brăila, Luminiţa Mihailov, a declarat că nu a fost simplă implementarea acestui proiect. \"Apreciez ideea proiectului, dar mai ales faptul că CJC a considerat rebilitarea acestei clădiri de patrimoniu o prioritate. Poate mulţi ar fi lăsat investiţiile în cultură pe ultimele poziţii, însă la CJC nu s-a întâmplat acest lucru. De fapt, judeţul Constanţa este unul dintre campionii accesării fondurilor europene. Pe axa de turism, peste jumătate din buget a fost direcţionat către proiecte din judeţul Constanţa\", a declarat Luminiţa Mihailov. Preşedintele CJC a completat declaraţia directorului ADR Brăila, afirmând că investiţiile în patrimoniul cultural ar putea fi mai multe, dar, din nefericire, banii sunt prea puţini. \"Revin şi spun că autorităţile locale şi-au dovedit eficienţa în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, dovadă fiind faptul că cei 20% alocaţi în POR au fost epuizaţi. Problema este că diferenţa de 80% este blocată la nivelul ministerelor, care au dovedit că nu pot gestiona aceste fonduri\", a spus Constantinescu. Prezent la eveniment, senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga a declarat că, fără intervenţia CJC, şi fără implementarea acestui proiect, la primul cutremur, clădirea s-ar fi transformat într-un morman de moloz. \"În primul rând îi felicit pe cei care au reuşit să atragă fondurile europene. În al doilea rând, ca şi constructor, pot spune că lucrarea nu a fost deloc simplă. S-a realizat această consolidare, fapt ce conduce la eliminarea oricărui pericol de prăbuşire. Acum cred că se pot face renovările necesare în anumite zone ale clădirii unde până în prezent nu s-a intervenit, tocmai pentru că exista riscul prăbuşirii\", a declarat Nicolae Moga. Viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău a declarat că Muzeul are, începând de ieri, o nouă coloană vertebrală. \"Îmi doresc să fie şi coloana vertebrală a noii zone peninsulare, pentru care Primăria Constanţa are deja depuse proiecte de reabilitare de aproximativ 60 de milioane de euro\", a declarat Făgădău. Proiectul „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, având o valoare totală de aproximativ 11 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 7,3 milioane lei.

BNR redeschide filiala de la Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, la finalizarea lucrărilor de consolidare pentru Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie, că Mugur Isărescu a anunţat redeschiderea filialei constănţene a Băncii Naţionale a României (BNR), în zona peninsulară a municipiului. \"Clădirea a fost reabilitată, pe acelaşi sistem ca şi Muzeul de Istorie, şi urmează să fie dată în folosinţă\", a declarat Nicuşor Constantinescu. Senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga a declarat că a fost unul din constructorii care a lucrat la reabilitarea şi consolidarea clădirii BNR de la Constanţa. \"A fost un proiect foarte dificil, mai ales din cauza solului. Şi acolo, ca şi la Muzeul de Istorie, a fost nevoie turnarea unor piloţi de susţinere, care au ajuns şi la 20 de metri adâncime\", a declarat Nicolae Moga.



12