Autorităţile americane au efectuat joi prima arestare în legătură cu misteriosul atac asupra Ambasadei Coreei de Nord de la Madrid, din februarie, a relatat vineri ziarul The Washington Post, citat sâmbătă de EFE potrivit Agerpres. Este vorba despre Christopher Ahn, fost puşcaş marin american, membru al grupului Free Joseon (Coreea Liberă), care are ca obiectiv înlăturarea de la putere a dinastiei Kim din Coreea de Nord.
În atacul asupra ambasadei nord-coreene, care s-a produs la 22 februarie în Madrid, angajaţii misiunii diplomatice au fost imobilizaţi şi loviţi ore în şir de un grup format din şapte bărbaţi care au pătruns în clădire şi au furat ulterior documente şi echipamente informatice. Grupul Free Joseon a revendicat atacul, dar adevăratul obiectiv al raidului încă nu este clar.
Totodată, agenţi federali americani au percheziţionat apartamentul lui Adrian Hong, liderul grupului, a relatat publicaţia menţionată, care a citat două persoane apropiate anchetei. În acest sens, avocatul lui Hong, Lee Wolosky, a trimis un comunicat ziarului american în care s-a declarat "şocat de faptul că Ministerul Justiţiei din SUA a decis să execute ordine de detenţie împotriva unor cetăţeni americani, ordine ce derivă din plângerile penale prezentate de regimul nord-coreean". "Ultimul cetăţean american aflat în custodia regimului Kim s-a întors acasă mutilat ca urmare a torturilor la care a fost supus şi nu a supravieţuit", a mai scris Wolosky, referindu-se la Otto Warmbier, student care a murit la scurt timp după ce a fost eliberat şi trimis acasă, în SUA, în 2017. Ministerul Justiţiei din SUA a refuzat să comenteze cazul.
Potrivit documentelor judiciare, cinci indivizi care au avut legătură cu asaltul deţin paşaport sud-coreean şi cel puţin trei dintre ei au fugit în SUA (unde se crede că locuiesc) după atac. Odată ajuns în SUA, unul dintre ei a împărtăşit informaţiile obţinute - calificate ca având o valoare inestimabilă - cu FBI. După apariţia primelor informaţii în acest caz, s-au făcut speculaţii cum că CIA ar fi fost implicată în operaţiune, dat fiind faptul că atacul s-a produs cu doar cinci zile înaintea celui de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, care a avut loc la Hanoi, în Vietnam. Totuşi, această presupusă implicare a fost dezminţită categoric de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Robert Palladino.