Prima audiere a lui Sarkozy în cazul Bettencourt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima audiere a lui Sarkozy în cazul Bettencourt

Externe 23 Noiembrie 2012 / 00:00 397 accesări

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost audiat ieri, de către judecătorii care anchetează o eventuală finanţare ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2007, de către cea mai bogată femeie din Franţa, o audiere care ar putea marca începutul unei serii de probleme judiciare. Este pentru a doua oară de la promulgarea Constituţiei Republicii a Cincea, în anul 1958, când un fost şef de stat francez este convocat de către un judecător, după Jacques Chirac, condamnat anul trecut pentru două cazuri de angajări fictive la Primăria Parisului.

Retras din viaţa politică la vârsta de 57 de ani, după ce a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale din mai, de către François Hollande, Nicolas Sarkozy ar putea fi inculpat la Bordeaux, de către judecătorul de instrucţie Jean-Michel Gentil, pentru abuz de încredere în cadrul scandalului Bettencourt, care poartă numele moştenitoarei gigantului mondial în domeniul produselor cosmetice L\'Oreal, Liliane Bettencourt, în vârstă de 90 de ani, cea mai bogată persoană din Franţa. Fostul preşedinte ar putea, de asemenea, să fie plasat sub statutul mai puţin grav de martor asistat. Este vorba despre un statut intermediar între cel de simplu martor şi cel de inculpat. Membrii anturajului lui Sarkozy nu au făcut comentarii despre această convocare.

Judecătorii caută să stabilească dacă fonduri provenind de la Liliane Bettencourt, slăbită din punct de vedere psihic din septembrie 2006, au putut fi utilizate într-o proporţie care depăşeşte cu mult pragul legal autorizat, fără ca deţinătoarea celei mai mari averi din Franţa să îşi fi dat consimţământul, în campania lui Sarkozy din 2007. Această ipoteză a fost formulată de fostul contabil al lui Bettencourt, care a declarat poliţiei, în iulie 2010, că acestui om de încredere al lui Bettencourt, Patrice de Maistre, i s-a cerut, la începutul lui 2007, suma de 150.000 de euro în numerar. La vremea respectivă, el a oferit asigurări că, potrivit acesteia, vrea să ofere banii lui Eric Woerth, care în acea perioadă deţinea funcţia de trezorier al campaniei lui Nicolas Sarkozy. În afară de cazul Bettencourt, justiţia franceză a deschis o anchetă preliminară asupra unor sondaje comandate de către Palatul Elysée în 2007, în timpul mandatului de preşedinte al lui Sarkozy, în urma unei plângeri depuse de Asociaţia de Luptă împotriva Corupţiei Anticor. În fine, finanţarea campaniei prezidenţiale din 2007 este la originea altei controverse asupra unei eventuale origini libiene a unor fonduri de campanie. Nicolas Sarkozy a denunţat ”o infamie” şi a depus plângere pentru falsuri şi publicarea de ştiri false împotriva site-ului Mediapart, care a difuzat această informaţie. Nicio anchetă judiciară nu este în curs pe fondul acestui dosar.

Această etapă judiciară are loc pe fundalul unei adevărate psihodrame în cadrul UMP, formaţiunea politică a lui Nicolas Sarkozy, afectată de lupte interne dure între secretarul general Jean-François Cope şi fostul premier François Fillon, pentru preşedinţia partidului, care ameninţă UMP cu o implozie. Urmând exemplul altor foşti lideri, ca britanicul Tony Blair sau americanul Bill Clinton, Nicolas Sarkozy s-a lansat într-un ciclu de conferinţe private, prestaţii cunoscute pentru remuneraţia lor avanatajoasă. Cea mai recentă astfel de conferinţă a avut loc miercuri, la Londra.



12