Prima Casă 4, construită pe confuzie şi scumpiri voalate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima Casă 4, construită pe confuzie şi scumpiri voalate

Economie 02 Aprilie 2011 / 00:00 805 accesări

TREI BĂNCI DIN TOP 10, INTERESATE DE PROGRAM. Programul Prima Casă a devenit un venerabil vector al vieţii post-recesiune, fiind promovat intensiv, într-o formulă nouă, încă din prima zi în care ţara noastră s-a trezit din morţi, potrivit afirmaţiilor autorităţilor. Banca Comercială Română (BCR), BRD şi Bancpost, trei bănci din Top 10, au anunţat că sunt interesate să participe la cea de-a patra ediţie a programului, în care statul va garanta doar 50% din creditele acordate. „Clienţii existenţi nu vor fi afectaţi de schimbări”, promite directorul juridic al BCR, Alexandru Berea. De cealaltă parte, directorul de promovare al BRD, Adrian Jantea, spune că „mai sunt unele detalii tehnice care trebuie analizate, dar suntem optimişti în ceea ce priveşte participarea la următoarea fază a programului”. Ceva mai hotărâţi sunt grecii de la Bancpost. „Ne angajăm să participăm şi la următoarea fază a programului, în mare parte pentru că Guvernul a ţinut cont de sugestiile făcute de bancheri”, a declarat directorul diviziei Persoane Fizice din cadrul Bancpost, George Georgakopoulos.

OPTIMISM EXAGERAT. Acceptul unor bănci importante a alimentat optimismul premierului, care a declarat că noile condiţii ale programului (n.r. - garanţii înjumătăţite = credite mai scumpe) vor permite „altor 40.000 de familii să beneficieze de garanţii guvernamentale pentru a-şi cumpăra o locuinţă”. Cât de utilă este Prima Casă? Agenţii imobiliari spun că programul a menţinut piaţa la un nivel cât de cât pe linia de plutire, fără a angrena însă în joc partea de construcţii, adică locuinţe noi, investiţii imobiliare etc. Potrivit noilor reguli, avansul în cadrul Primei Case este de 5%, garanţia statului scade la 50%, iar persoanele sub 35 de ani care au deja o locuinţă, dar cu o suprafaţă de până la 50 mp, pot intra în program. Cum bancherii spun că înjumătăţirea garanţiei înseamnă un risc suplimentar pentru bancă şi justifică o majorare a dobânzilor, întrebarea firească este dacă nu cumva ţinta de 40.000 de locuinţe a premierului nu este un pic cam fantezistă. În prezent, băncile participante la program pot percepe o dobândă de maximum 4 puncte peste indicatorul Euribor la trei luni şi de 2,5 puncte procentuale peste Robor la trei luni. Pe moment însă, băncile încearcă să nu sperie potenţialii clienţi, mai ales că nu au intrat încă oficial în program, şi spun că „se va merge pe aceleaşi condiţii contractuale şi de cost, iar dacă va fi vorba de o majorare, aceasta nu va fi chiar atât de mare”.

PLAFONUL RĂMAS SE TERMINĂ ÎN ZECE ZILE. Cei care acordă garanţii spun că plafonul acordat pentru Prima Casă 3, din care au mai rămas 50 milioane euro, se va epuiza în 8-10 zile. „Până în prezent am primit semnale pozitive de la băncile din sistem. Nu contează neapărat numărul participanţilor, ci cât la sută din plafon vor reuşi ei să acopere. Cel puţin 60% din plafonul acordat până acum ar putea fi acoperit, dar acestea sunt informaţii neoficiale”, spune preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), Aurel Şaramet, care apreciază că pentru noul program se vor da fonduri de 900 – 1.100 milioane euro, în condiţiile în care nu toate băncile vor accepta varianta nouă. Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă participă sau nu la Prima Casă 4, iar românii pot merge la instituţiile de credit în cel mult trei săptămâni.



12