O SINGURĂ BANCĂ. Banca Comercială Română (BCR) a anunţat ieri că a deschis creditarea în programul Prima Casă 4, fiind prima bancă înscrisă în această etapă. „Începând de ieri, clienţii pot depune la BCR solicitările de credit şi documentaţia aferentă. Programul a fost aşteptat cu interes, în special datorită avansului de numai 5% din costul locuinţei achiziţionate şi dobânzilor mici. Avem un sold al creditelor Prima Casă acordate de 600 milioane euro şi vom putea acorda împrumuturi încă 1,5 - 2 ani, dacă ne dublăm expunerea”, spune vicepreşedintele Retail BCR, Oana Petrescu, care aminteşte că una dintre cele mai importante schimbări din etapa a patra este că şi românii care au deja o locuinţă, de cel mult 50 mp, pot aplica.
FĂRĂ COMISIOANE. Dobânda creditelor este variabilă, fiind calculată după formula Euribor la trei luni plus o marjă de 3,75% (pentru clienţii cu istoric la BCR), respectiv 3,95% (pentru clienţii noi). Astfel, un credit de 40.000 euro, contractat pe 30 de ani, vine cu o rată lunară de 219,22 euro. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie, iar banca acceptă până la trei coplătitori. „Nu se percepe comision de acordare a creditului sau taxă lunară de administrare. În plus, comisionul de rambursare anticipată este zero”, mai spune Oana Petrescu. Împrumutul este garantat în proporţie de 50% de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în numele şi contul statului, iar clienţii trebuie să achite un comision anual de gestiune de 0,49%, datorat FNGCIMM şi calculat în funcţie de valoarea soldului garanţiei la 31 decembrie a anului precedent.
80 DE ZILE DE AŞTEPTARE. Dacă vreţi un credit Prima Casă, trebuie să fiţi răbdători, în condiţiile în care „birocraţia din instituţiile statului, dar şi din bănci, poate întârzia timpul în care se cumpără o locuinţă cu până la 80 de zile, intervalul cel mai scurt, de cel puţin şapte zile, fiind posibil doar în tranzacţiile cu banii jos”, potrivit unui raport Be Igloo. Prin Prima Casă, procedeul este puţin diferit faţă de accesarea unui credit ipotecar şi poate avea o durată de până la 80 de zile. Procedura necesită mai mult timp deoarece, după ce clientul primeşte aprobarea financiară şi juridică de la bancă, vânzătorul va mai scoate un rând de extrase de carte funciară de informare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, administraţia financiară şi cea de locatari, precum şi certificat energetic. Dosarul clientului este trimis apoi la FNGCIMM, potrivit Be Igloo.