Prima Casă 4, sperietoarea de bănci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă o „reuşită” marca Boc. Program fără norme şi fără protocol

Prima Casă 4, sperietoarea de bănci

Economie 12 Mai 2011 / 00:00 406 accesări

INTERES ZERO DIN PARTEA BANCHERILOR. Mega-strategii Guvernului au dat-o cu garanţia în bară. Asta e clar. Cum necum, în plin trend de revenire, au reuşit să blocheze programul Prima Casă. Decizia Executivului de a renunţa la garantarea totală a împrumuturilor, cosmetizată cât să pară o măsură populară (n.r. - înjumătăţirea garanţiilor de stat duce la dublarea fondurilor disponibile, acesta a fost argumentul premierului Emil Boc), nu a avut deloc efectul scontat. Astfel, nicio bancă autohtonă nu a depus până acum normele de creditare pentru a patra etapă a Primei Case, potrivit purtătorului de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Şteţ. „În momentul în care normele vor fi depuse la BNR, vor fi analizate rapid. Dacă este nevoie, vom cere detalii suplimentare. Dacă nu este nevoie, atunci normele vor fi aprobate în forma în care sunt trimise”, a declarat Şteţ. Bancherii trebuie să obţină avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, deoarece practicarea unui avans de 5%, aşa cum cere Guvernul, în paralel cu asumarea a 50% din riscul creditului, reprezintă o abatare de la normele uzuale.

PROTOCOL LIPSĂ. Potrivit primelor estimări ale Executivului, programul Prima Casă 4 ar fi trebuit să înceapă imediat după sărbătorile de Paşte, întrucât normele metodologice au fost aprobate încă de la începutul lui aprilie. Surpriză însă - etapa nr. 4 nu poate începe, nici chiar dacă vreuna dintre băncile comerciale ar depune normele cerute de banca centrală, şi asta pentru că protocolul de colaborare cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) nu a fost publicat în Monitorul Oficial (MO). „Plafonul alocat iniţial pentru 2011 a fost deja epuizat, dar ordinul comun al Ministerelor Finanţelor şi Economiei trebuie publicat în MO, pentru ca Fondul de Garantare să poată semna protocolul de colaborare cu băncile participante”, au declarat reprezentanţii FNGCIMM, care nu pot da indicii cu privire la un termen exact la care ar putea demara Prima Casă 4.

• BĂNCILE PROPUN ALTERNATIVA • Deşi a fost criticat pentru faptul că a omorât piaţa locuinţelor noi, programul Prima Casă a reuşit, de voie, de nevoie, să menţină piaţa imobiliară în apropierea liniei de plutire. Totuşi, cei care vor să-şi cumpere un apartament sau o casă au de unde alege - cele mai multe bănci care au refuzat să participe la Prima Casă 4 au deja oferte proprii de credite ipotecare, acordate în condiţii similare cu împrumuturile din programul guvernamental.



12