Prima Casă de la bănci sau de la stat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dilema românului care vrea o locuinţă:

Prima Casă de la bănci sau de la stat?

Economie 23 Aprilie 2011 / 00:00 616 accesări

PRIMA CASĂ 4, AGREATĂ DE NUMAI 5 BĂNCI. Refuzul statului de a mai garanta în proporţie de 100% creditele acordate în Prima Casă i-a determinat pe bancheri să vină pe piaţă cu o alternativă la programul guvernamental, pentru a putea continua creditarea. Dacă la prima ediţie a Primei Case s-au înscris aproximativ 20 de instituţii de credit, numărul lor s-a redus substanţial în acest an. Astfel, la startul celei de-a patra etape nu s-au aliniat decât cinci bănci.

7 EURO, COMISION LUNAR DE ADMINISTRARE. Banca Comercială Română (BCR), spre exemplu, a lansat împrumutul Prima Casă de la BCR, destinat clienţilor care au depus deja documentaţia, dar nu mai pot aştepta lansarea oficială a programului de stat, din cauza faptului că antecontractele de vânzare-cumpărare expiră în scurt timp. „Dobânda creditului este aceeaşi ca la Prima Casă 3, respectiv Euribor la trei luni plus 3,75% (pentru clienţii cu istoric la BCR), sau 3,95% (pentru cei care nu au istoric). Avansul solicitat este de 15%, iar perioada de creditare variază între 5 şi 30 ani. Singurul cost suplimentar suportat de client este comisionul lunar de administrare, în valoare de 7 euro, pentru creditele mai mici de 20.000 euro, respectiv de 17 euro, pentru împrumuturile mai mari de 20.000 euro. Suma care poate fi împrumutată variază între 5.000 şi 66.500 euro, în funcţie de anul construcţiei locuinţei achiziţionate”, a declarat directorul executiv pe retail al BCR, Ştefan Coroianu.

EVALUARE GRATUITĂ A IMOBILULUI. Prima instituţie bancară care a venit cu o alternativă la Prima Casă a fost CEC Bank. Oferta băncii se adresează persoanelor fizice şi este valabilă până în octombrie, durata maximă de creditare fiind de 35 ani. Clienţii pot împrumuta până la 100.000 euro şi trebuie să achite un avans de 10%. În această lună, dobânzile sunt de 8,84% la lei (Robor la şase luni plus 1,9%) şi de 5,22% la euro (Euribor la şase luni plus 4%). Perioada de graţie este de 12 luni, iar evaluarea imobilului şi analiza dosarelor sunt gratuite. În schimb, comisionul lunar de administrare este de 0,04% din sold. În concluzie, avantajele creditelor Prima Casă rămân avansul de 5% şi garanţia de 50% a statului. În rest, tot băncile fac legea.



12