Prima Casă poate fi dată-n plată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bancherii mor de nervi

Prima Casă poate fi dată-n plată!

Economie 17 Februarie 2016 / 16:11 550 accesări

Locuințele luate prin credite Prima Casă vor putea fi date în plată de clienții aflați în dificultate, au decis comisiile Economică și Juridică ale Senatului

Locuințele luate prin credite Prima Casă vor putea fi date în plată de clienții aflați în dificultate, au decis comisiile Economică și Juridică ale Senatului

Secretarul de stat din MFP Enache Jiru: „Programul Prima Casă este util, dar, exceptându-l din darea în plată, n-ar mai avea valabilitate“

Secretarul de stat din MFP Enache Jiru: „Programul Prima Casă este util, dar, exceptându-l din darea în plată, n-ar mai avea valabilitate“

Cu opt voturi „pro“ și șapte „contra“, legea dării în plată se va aplica retroactiv, inclusiv împrumuturilor Prima Casă. Este rezultatul dezbaterilor de miercuri din comisiile Economică și Juridică ale Senatului. Și asta în pofida opoziției BNR și bancherilor, care au amenințat că Prima Casă va dispărea, afectând creditarea, vistieria băncilor, depozitele clienților și sectorul construcțiilor. Inițiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, a apreciat că ar fi o mare discriminare dacă doar clienții din afara Primei Case ar putea scăpa de datorii prin predarea locuinței. Cât despre dorința bancherilor ca legea să nu fie retroactivă, răspunsul a fost cât se poate de clar - „Nu! Dacă nu-i retroactivă, e degeaba“. Așteptați-vă acum la vaiete 5.1 Surround dinspre comunitatea bancară, la amenințări și scenarii apocaliptice. Ignorați-le, pentru că rata de neperformanță în Prima Casă este de numai 0,04%. Asta e orice, numai risc sistemic nu.

RUNDA DOI Proiectul legii dării în plată a aterizat miercuri în alte comisii. După Buget - Finanțe au urmat cea Economică și cea Juridică ale Senatului. Invitați - viceguvernatorii băncii centrale Bogdan Olteanu și Neica-nimeni Liviu Voinea (de-a dreptul confuz în această a doua zi consecutivă de prezență în spațiul public), reprezentanți ai comunității bancare, nume grele din Ministerul Finanțelor (Enache Jiru și Ștefan Nanu) și ANPC. Punctul de plecare - cu o zi în urmă, Comisia de Buget - Finanțe a respins toate propunerile BNR de modificare a legii - plafon de 150.000 euro, grad de îndatorare mai mare de 65% și lipsă de retroactivitate. O mică paranteză - dacă darea-n plată n-ar fi retroactivă, n-ar avea niciun sens să mai fie. O lege care s-ar aplica unor credite imobiliare cu avans de 40%, pe care nimeni nu le alege din vitrina băncii, e o lege degeaba. Interesant este că BNR a venit totuși cu această propunere. Probabil că a fost extrem de surprinsă că nu suntem atât de proști pe cât ne crede, nu-i așa? Evident, n-a putut lipsi inițiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir. El a reiterat ideea că de darea în plată nu vor beneficia cei care au luat credite pentru afaceri, ci consumatorii (asta, în caz că ați uitat, a fost singura modificare adusă proiectului - nu mai vorbim despre debitori sau clienți, ci doar despre consumatori) - „Avem un caz în care un client va fi urmărit de bancă până când va avea 104 ani, pentru un credit. Alte 32 de persoane s-au sinucis din cauza băncilor. Iar ANPC a câștigat mai multe procese pe clauze abuzive“.

YEY! Cu așa intro, n-a fost de mirare că senatorii din comisii au decis că darea în plată se va aplica și creditelor Prima Casă. „Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case. Programul este util, dar, exceptându-l din darea în plată, n-ar mai avea valabilitate“, a punctat secretarul de stat din MFP Enache Jiru. Iar bancherii au murit de oftică, după ce, în ultimele săptămâni, au amenințat zilnic că Prima Casă va dispărea dacă i se aplică o dare-n plată. „Programul este desființat, în actuala formulă“, a notat Olteanu. La rândul său, Voinea s-a mulțumit să repete aceleași lucruri neinteresante pe care le spusese cu o zi în urmă - „S-a vehiculat că ar fi 800.000 de familii cu probleme de rambursare a creditelor. Este fals. Numărul exact este de 474.000“. O intervenție super-interesantă a avut și Bogdan Preda, de la Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) - „(bla bla) În acest moment există și o lege a insolvenței perso... (nu, nu există!)“. Concluzia, via Zamfir - „Dacă românii din Prima Casă n-ar putea da în plată imobilele, ar fi o discriminare. Cei din afara programului scapă de orice obligație, iar la ceilalți merge ANAF, ca să recupereze datoriile“.



12