Un tribunal din Chişinău a dat prima sentinţă într-un caz de tortură legat de protestele din capitală din aprilie 2009, dar pedeapsele cu închisoare nu vor fi executate. Poliţiştii Vitalie Dolguş şi Mariana Ţurcanu Tudor au fost condamnaţi la şase şi respectiv cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru maltratarea surorilor Oxana şi Ludmila Radu. Victimele au spus că au fost obligate să se dezbrace şi au fost înjosite la comisariatul de poliţie. Avocata surorilor Radu, Natalia Moloşag, a afirmat că sentinţa este o premieră, dar nu a exclus posibilitatea ca surorile să facă apel.
Pe de altă parte, mandatul de arest al publicistului rus Eduard Baghirov, ţinut în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, a fost prelungit sâmbătă cu 30 de zile, prin decizia unui tribunal din Chişinău. Mandatul de arest al bloggerului rus, suspectat de implicare în organizarea protestelor din aprilie 2009, expira sâmbătă, iar Procuratura Generală a cerut zilele trecute prelungirea acestuia cu alte 30 de zile, în timp ce avocatul jurnalistului a solicitat ca acesta să fie cercetat în stare de libertate. Eduard Baghirov a fost arestat la Chişinău, pe 16 iunie. Este suspectat de implicare în dezordinile în masă care au avut loc la 7 aprilie 2009. Presa rusă a scris că Eduard Baghirov ar fi recunoscut de mai multe ori pe blogul său că a participat la protestele din Chişinău. Fosta lui soţie este moldoveancă şi publicistul călătorea frecvent în R. Moldova. Eduard Baghirov riscă până la opt ani de închisoare. Cetăţeanul rus se află în izolatorul de detenţie preventivă a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.
Cazul a ajuns şi pe agenda politică bilaterală a celor două ţări. Săptămâna trecută, viceministrul rus al Afacerilor Externe Grigori Karasin a discutat cu ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, despre cetăţeanul rus Eduard Baghirov, partea rusă cerând să fie prezentate motivele pentru care acesta a fost reţinut de autorităţile de la Chişinău.