Prima doamnă a Franţei surprinde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima doamnă a Franţei surprinde

Externe 14 Iulie 2007 / 00:00 593 accesări

Vizita-surpriză a Ceciliei Sarkozy în Libia, unde s-a întîlnit cu infirmierele bulgare condamnate la moarte, marchează, în mod neaşteptat, începutul unui rol public pentru prima doamnă a Franţei. La o zi după un turneu al lui Nicolas Sarkozy în ţările din Magreb, soţia sa a făcut senzaţie prin implicarea într-un dosar diplomatic complex, care a mobilizat cancelariile occidentale. “Putem fi optimişti cu privire la o rezolvare pozitivă pentru infirmierele bulgare şi medicul condamnaţi în Libia”, a declarat, ieri, Claude Gueant, secretar general al preşedinţiei, care a însoţit-o pe Cecilia Sarkozy la Tripoli.

Soţia preşedintelui francez, care, potrivit Constituţiei nu are niciun rol oficial, a efectuat, joi, o vizită infirmierelor, apoi familiilor copiilor contaminaţi cu virusul HIV, la Benghazi, la 1.000 de kilometri est de Tripoli. Cecilia Sarkozy s-a întîlnit şi cu preşedintele Mouammar Gadhafi. Această călătorie a fost efectuată la o zi de la confirmarea pedepsei cu moartea pentru infirmiere şi medic, care susţin că sînt nevinovaţi. Verdictul ar putea fi anulat sau comutat de Libia, ca urmare a unui acord care tocmai a fost încheiat pentru plata unor compensaţii financiare familiilor copiilor contaminaţi. Presa franceză se întreba, vineri, cu privire la semnificaţia evenimentului şi la viitorul rol al Ceciliei Sarkozy, cotidianul popular “Le Parisien” spunînd că prima doamnă va acorda un interviu televizat cu ocazia Zilei Naţionale, la 14 iulie. Pentru “Le Figaro” (dreapta), criza infirmierelor bulgare este pentru Cecilia Sarkozy “ocazia de a-şi afirma rolul pe care vrea să-l joace pe scena politică internaţională”.

Cecilia Sarkozy, fost manechin în vîrstă de 49 de ani, a rămas discretă de la alegerea ca preşedinte a lui Nicolas Sarkozy, făcîndu-se remarcată mai ales pentru eleganţa ţinutelor sale de la summit-ul G8 din Germania. Ea s-a aflat la originea unei polemici în urma folosirii unui card bancar al preşedinţiei, pe care l-a înapoiat, pentru a plăti două invitaţii la masă. Cu o mare influenţă asupra lui Nicolas Sarkozy, ea a rămas retrasă pe durata campaniei prezidenţiale, în timp ce presa îşi punea întrebări cu privire la situaţia cuplului, după dificultăţile care au existat între cei doi în 2005. Mamă a trei copii, înrudită cu muzicianul spaniol Isaac Albeniz, cunoscută ca fiind foarte independentă, Cecilia a declarat înainte de alegeri că nu se vede în ipostaza unei prime doamne. Ca toate soţiile de preşedinţi, Cecilia Sarkozy are un birou la palatul Elysee, dar şi o echipă de consilieri la dispoziţia sa. Potrivit sondajelor, francezii doresc să o vadă avînd un rol umanitar, nu politic. Doi francezi din trei (62%) se aşteaptă de la Cecilia Sarkozy să se implice în acţiuni umanitare sau caritabile, potrivit unui sondaj din săptămînalul “Elle”. Doar 15% se aşteaptă ca ea să-şi consilieze soţul în domeniul politicii.

Taguri articol


12