Duminica Ortodoxiei este ziua numelui Bisericii şi a credinţei ortodoxe. Restabilirea cultului Sfintelor Icoane a fost cea mai mare minune a credinţei noastre ortodoxe, după cum arată Stihira Utreniei: „Astăzi s-a arătat zi plină de bucurie şi de veselie, ca luminează lumina dogmelor celor prea adevărate şi străluceşte Biserica lui Hristos, împodobindu-se acum cu înălţarea Sfintelor Icoane şi cu strălucirile chipurilor şi se face credincioşilor unire de Dumnezeu dăruită”. Tot astăzi, este pomenit Sfântul Mucenic Conon din Isauria, care a trăit pe vremea Sfinților Apostoli, în primul secol creștin, în provincia Isauria din Asia Mică. Primind credința creștină, Sfântul Conon și-a convins și familia, părinții săi împreună cu soția sa, să se boteze. A devenit preot și a adus la religia creștină un mare număr de oameni. În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domițian (81-96), funcționarul imperial Magnus, care a început persecuțiile împotriva creștinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populația s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, a murit în casa sa.
Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Conon Grădinarul care a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) și era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, și aici și-a făcut aici o grădină în care semăna verdețuri, agonisindu-și astfel hrană. A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor și L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătut în picioarele lui piroane de fier și a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi și, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui și-a dat duhul său (sursa: vol. "Viețile Sfinților").
SĂRBĂTORI PE 5 MARTIE: Ortodoxe: Sf. Mc. Conon din Isauria și Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul; Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei); Greco-catolice: Duminica 1 din Post (a Dreptei credințe sau a Ortodoxiei). Sf. cuv. m. Conon; Romano-catolice: Duminica 1 din Post; Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m.