Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi a intrat în palmares

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi a intrat în palmares

Eveniment 11 Septembrie 2006 / 00:00 1206 accesări

Eveniment unic la nivel european, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, UPFAR-ARGOA şi Centrul Naţional al Cinematografiei, această manifestare a avut loc la Constanţa, în perioada 4 - 10 septembrie. Publicul cinefil a avut ocazia să urmărească, în trei locaţii, Multiplexul Glandale din Tomis Mall, Cinema Studio şi Arenele Tomis, proiecţii ale celor aproape 30 de producţii de marcă, înscrise atît în cadrul secţiunii competitive, cît şi în afara acesteia. Gala de închidere a festivalului pe scena Teatrului Naţional a consemnat decernarea premiilor în valoare de trei, două şi o mie de euro constînd în diplome şi trofeul Marea Neagră. Marii cîştigători ai primei ediţii sînt Cătălin şi Daniel Mitulescu cu filmul “Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii” şi producătoarea Ada Solomon cu două filme premiate - “Marilena de la P7” în regia regretatului Cristian Nemescu şi “Lampa cu căciulă” în regia Radu Jude. Lista cîştigătorilor este completată de Premiul pentru cea mai bună regie care i-a revenit lui Corneliu Porumboiu pentru “A fost sau n-a fost?”, în dublă postură de regizor şi producător. Menţiunea specială a juriului a fost acordată filmului de animaţie “Acum este... MAXIMA”, regizat şi produs de Dinu Adrian Şerbescu. Premiul “Alexandru Sahia”, acordat unui film din competiţia de scurt metraj a intrat în posesia regizorului Igor Cobileanski şi reprezentantului Casei de producţie Moldova Film pentru “Saşa, Grişa şi Ion”. Premiul Kodak pentru susţinerea producătorilor independenţi a revenit scurt metrajul “One Shot Wonder”, regizat de Cătălin Leescu, producător: Carter Films. Nu în ultimul rînd premiile de excelenţă au fost acordate producătorului francez de origine română Marin Karmitz şi compozitorului Eugen Doga. De altfel, festivitatea s-a desfăşurat şi în tonurile musical-ului “Şatra”, compus de maestrul moldovean pentru filmul omonin al regizorului Emil Loteanu, constînd şi într-un recital al trupei franceze Nadera.

Primul festival de film dedicat în primul rînd producătorilor de film a pus la dispoziţia cinefililor proiecţii ale unor producţii rînduite în trei secţiuni - competiţie pentru lung-metraje şi scurt-metraje, film documentar şi de animaţie, respectiv Panorama. O astfel de manifestare prilejuieşte întîlniri ale regizorilor, producătorilor, scenariştilor şi actorilor, dar şi o testare a reacţiei spectatorilor de obicei înainte ca filmele să intre în circuitul de distribuţie. Festivalul a prilejuit pe rînd un seminar de producţie de film, susţinut de Anita Lewton, lansarea cărţii "Petrecere într-un pian cu coadă", semnată de de Mihai Ispirescu şi un vernisaj de artă fotografică Balcania, semnat de Ada Vertan, producătorul filmului "Dragoste pierdută", a cărui premieră a avut loc în cadrul competiţiei. Largheţea spectrului de preocupări şi evenimente este de altfel specifică unui festival indiferent de cărei arte îi este dedicat, o ocazie de mediatizare a adevăratelor valori uneori uitate în tăvălugul obişnuinţelor mediatice.

Cel mai mare entuziasm a fost sucitat în mod plăcut şi printre spectatori de competiţie. Scurt-metrajele "Marilena de la P7" în regia regretatului Cristian Nemescu şi "Lampa cu caciulă", semnat de Radu Jude. În sala plină ochi din cadrul Mutiplexului Glendale din Tomis Mall s-au aflat Ada Solomon, producătoarea ambelor filme, Mădălina Ghiţescu, protagonista filmului "Marilena de la P7" şi Radu Jude. Seara a continuat cu proiecţia lung-metrajului "Legături bolnăvicioase", în regia lui Tudor Giurgiu, în sală fiind prezentă, din partea producătorilor filmului, Ramona Munteanu. Festivalul a continuat cu scurt metrajele "One Shot Wonder", în regia lui Cătălin Leescu şi "Mere la cuptor" semnat de Alexandru Mavrodineanu şi cu lung-metrajul lui Sergiu Nicolaescu "15". Cei trei realizatori şi-au prezentat filmele. Au urmat apoi proiecţiile Trilogia "Geometria Iluziei - Portrete subiective", în regia lui Laurenţiu Damian şi filmul "Cîte ceva despre regina Maria", semnat de Sorin Ilieşiu. Filmul Alinei Teodorescu, "Paraiso", produs de Sorin Drăgoi şi casa sa de producţie, TeoFilm, a deschis Gala Filmului Documentar. Sorin Drăgoi, regizor, producător şi membru al Societaţii Germane a Cinematografiei s-a aflat la Constanţa pentru a răspunde întrebărilor publicului. Competiţia a mai propus filmul de animaţie Acum este... MAXIMA, în regia lui Adrian Şerbescu, două scurt-metraje din Republica Moldova - "Unde dai si unde crapă", în regia lui Petru Hadîrcă şi "Saşa, Grişa şi Ion" semnat de Igor Cobileanski şi lung-metrajul "A fost sau n-a fost?", semnată de Corneliu Porumboiu. Proiecţiile au avut loc în prezenţa regizorilor de peste Prut, cît şi a producătorului Valentin Todercan, reprezentantul Casei de Producţie Moldova-Film, precum şi a lui Dan Burlac, producătorul filmului "A fost sau n-a fost?". Închiderea secţiunii concurenţiale a aparţinut scurt-metrajelor "Iubire de-o noapte" şi "Alogic 11" în regia lui Florin Kevorkian, "Bucureşti-Berlin" semnat de Anca Miruna Lăzărescu şi "Nevroze nocturne" de George Dogaru şi producţiilor "Dragoste pierdută" în regia lui Petre Năstase şi "Happy End", acesta din urmă reprezentat de producătorul Alexandru Iclozan şi regizorul Radu Potcoavă, cărora li s-au adăugat Ada Vertan, Mihai Pocorschi şi Daniela Nane, care au prezentat "Dragoste pierdută".

Două jurii distincte: unul pentru lung-metraj şi unul pentru scurt-metraj au avut misiunea de a-i alege pe cîştigători. Din juriul de lung-metraj au făcut parte jurnalistul Cristian Tudor Popescu, regizorul de teatru Alexandru Tocilescu, Senad Alihodzic reprezentînd tîrgul de scenarii Cinelink organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, producătorul Cristian Zgabercea şi Iulia David, editor de film - revista “Time Out“ din Bucureşti. Juriul de scurt-metraj i-a avut în alcătuire pe regizorul Marius Iuraşcu, directorul Studioului de film documentar Alexandru Sahia, Dumitru Moroşanu, producător şi realizator TV, Emanuel Lăzărescu, redactor-şef al revistei "Cinemagia", producătorul Mihai Gheorghiu şi actorul Nicodim Ungureanu. Au intrat în posesia Marelui premiu pentru lung metraj şi trofeului "Marea Negră” regizorul şi producătorul Cătălin şi Daniel Mitulescu pentrul filmul "Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii". Premiul special al Juriului a fost decernat scurt-metrajului "Marilena de la P7" în regia regretatului Cristian Nemescu şi producătorului Ada Solomon. Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Corneliu Porumboiu pentru "A fost sau n-a fost?", în dublă postură de regizor şi producător. Premiul pentru cel mai bun scurt metraj de ficţiune a fost decernat filmului "Lampa cu căciulă" în regia Radu Jude, producător Ada Solomon. Menţiunea specială a juriului a fost acordată filmului de animaţie "Acum este... MAXIMA", regizat şi produs de Dinu Adrian Şerbescu. Premiul "Alexandru Sahia”, acordat unui film din competiţia de scurt metraj a intrat în posesia regizorului Igor Cobileanski şi reprezentantului Casei de producţie Moldova Film pentru "Saşa, Grişa şi Ion". Premiul Kodak pentru susţinerea producătorilor independenţi a revenit scurt metrajul "One Shot Wonder", regizat de Cătălin Leescu, producător: Carter Films. Nu în ultimul rînd al doilea premiu de excelenţă i-a fost acordat producătorului francez de origine română Marin Karmitz.

Festivalul de film s-a încheiat pe acorduri muzicale. Efervescenţa acestui eveniment s-a răsfrînt asupra entuziasmului participanţilor în competiţie. Indiferent de premiilor acordate, festivalul merită o cît mai îndelungată tradiţie, pentru a putea continua să atragă atenţia asupra adevăratelor valori şi mai ales să poată impună cinematografia autohtonă în atenţia publicului român, dar şi a producătorilor străini.



12