O primă puternică erupţie solară s-a produs marţi, într-o zonă de la suprafaţa Soarelui unde există unul dintre cele mai mari grupuri de pete solare observate în ultimii zece ani. Această erupţie solară a fost observată cu ajutorul sondei Solar Dynamics Observatory, aparţinând NASA, şi a fost localizată în regiunea solară denumită AR1944, un grup de pete solare de dimensiuni uriaşe. Acest grup de pete solare, aflate în prezent în mijlocul discului solar, aşa cum este privit de pe Pământ, este unul dintre cele mai mari grupuri observate în ultimii zece ani, conform comunicatului NASA. Diametrul acestui grup de pete solare este de şapte ori mai mare decât cel al Pământului.
Erupţia solară a fost catalogată drept un eveniment din clasa X1,2, pe scara folosită pentru clasificarea furtunilor solare. S-a produs la ora 18.32 GMT, la doar câteva ore după o erupţie mai mică, din clasa M7,2. Experţii se aşteptau ca această erupţie să producă o serie de furtuni geomagnetice în câmpul magnetic al Pământului, după ce unda de plasmă solară superfierbinte ejectată în spaţiu va ajunge la planeta noastră, în următoarele zile. Erupţiile solare din clasa X sunt cele mai puternice furtuni solare cunoscute. Furtunile solare de intensitate medie fac parte din clasa M şi degajă suficientă energie pentru a genera spectaculoase fenomene de auroră boreală sau australă. Erupţiile solare slabe sunt incluse în clasa C.
Atunci când se îndreaptă spre Pământ, erupţiile solare din clasa X pot reprezenta un risc pentru astronauţii aflaţi pe orbită şi pot întrerupe comunicaţiile şi sistemele de navigare prin satelit. NASA, care monitorizează această erupţie solară, a anunţat că nivelul radiaţiilor nu pare să constituie o problemă pentru echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale. În prezent, Soarele se află în perioada activă a ciclului său de 11 ani. Ciclul prezent a început în 2008.