Prima extrădare extraordinară a administraţiei Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima extrădare extraordinară a administraţiei Obama

Externe 24 August 2009 / 00:00 463 accesări

Un libanez bănuit de complicitate la dare de mită, reţinut în Afganistan, a devenit primul caz cunoscut de extrădare extraordinară din mandatul administraţiei Obama, suspectul fiind dezbrăcat, fotografiat şi forţat să urce într-un avion către SUA, relatează ”Los Angeles Times”. Spre deosebire de suspecţii de terorism care au fost reţinuţi în secret de CIA, supuşi unor interogatorii dure şi închişi în centre secrete în timpul administraţiei Bush, Raymond Azar a fost transportat de agenţi FBI din Afganistan într-o suburbie a Washingtonului, pentru a fi cercetat, în aprilie, într-un caz de delapidare. Bărbatul, în vîrstă de 45 de ani, a pledat vinovat la singurul cap de acuzare formulat împotriva sa, cel de complicitate la dare de mită şi riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare. ”A fost tratat ca un terorist foarte periculos şi nu ca o persoană acuzată de o infracţiune minoră”, a apreciat directorul diviziei de terorism şi antiterorism din cadrul Human Rights Watch, Joanne Mariner, care a calificat cazul drept ”bizar”.

Potrivit documentelor depuse la tribunal, Raymond Azar a declarat că i-au fost confiscaţi ochelarii, că nu a primit mîncare timp de 30 de ore, a fost ţinut într-o cameră cu temperatură scăzută, fiind păzit de peste zece persoane, care purtau geci de iarnă şi arme de atac, a fost legat la ochi şi i s-au pus căşti pe toată durata zborului (18 ore) de la Bagram în Virginia. El a precizat că a fost ameninţat că nu îşi va mai vedea niciodată soţia şi cei patru copii, dacă nu îşi va mărturisi fapta. ”Fiindu-i teamă pentru propria securitate şi convins că va ajunge la Guantanamo sau Abu Ghraib, pentru a fi torturat, Azar ar fi semnat o declaraţie pe care nu o înţelegea”, au declarat avocaţii acestuia. ”FBI a aplicat procedurile standard în transportul deţinuţilor în SUA”, a declarat Gina Talamona, purtătoare de cuvînt a Departmentului de Justiţie, adăugînd că ”măsurile de precauţie au fost folosite numai în scopul de a garanta siguranţa avocaţilor şi a agenţilor”.

Blackwater a transportat clandestin prizonieri în Asia, pentru a fi interogaţi de CIA

CIA i-a însărcinat pe agenţi ai societăţii de securitate Blackwater să transporte clandestin prizonieri de la Guantanamo spre închisori secrete din Asia, pentru a fi interogaţi acolo, potrivit ”Der Spiegel”. Publicaţia germană citează un memoriu redactat de doi foşti angajaţi ai Blackwater. Potrivit documentului, CIA a mandatat Blackwater şi filialele sale să transporte discret prizonieri de la Guantanamo spre tabere secrete de detenţie din Pakistan, Afganistan şi Uzbekistan, pentru interogare. Documentul citat identifică anumite curse şi dezvăluie cum au fost ascunse aceste zboruri, explică publicaţia. Un purtător de cuvînt al CIA ar fi spus că acest document conţine greşeli, scrie ”Der Spiegel”.

Presa americană a spus joi că CIA a recurs la agenţi ai acestei societăţi pentru a depista şi ucide lideri al-Qaida în 2004, în cadrul unui program secret. După ce a aflat despre acest program, în iunie, directorul CIA, Leon Panetta, numit de Barack Obama, i-a pus capăt şi a informat Congresul. Documentul evocat de ”Der Spiegel” arată că CIA a mandatat Blackawater pentru a comite atentate împotriva unor ţinte din Afganistan. El citează numele mai multor persoane implicate în acest program, printre care cel al unui ucigaş plătit! Cei doi foşti angajaţi acuză mai ales fostul număr 3 al CIA, Alvin Bernard Krongard. Acesta a format echipe care urmau să participe la programul ce viza uciderea liderilor al-Qaida. Blackwater este cea mai mare societate privată de securitate folosită de SUA.

Un membru al-Qaida interogat de CIA a fost ameninţat cu pistolul pentru a vorbi

Agenţii CIA au folosit pistoale şi bormaşini pentru a face să vorbească un membru al-Qaida pe care îl capturaseră, a scris, sîmbătă, ”Washington Post”. Ziarul, care citează un raport al unui oficial al CIA, precum şi foşti şi actuali oficiali americani, spune că aceste metode de interiogare au fost folosite pentru sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri. Acesta este principalul suspect în atentatul asupra USS Cole din 12 octombrie 2000, din Yemen, soldat cu moartea a 17 americani. Capturat în noiembrie 2002 şi închis timp de patru ani într-o închisoare secretă CIA, înainte de a fi transferat la Guantanamo, el a fost supus la simularea înecului - act consdierat drept tortură - la fel ca alţi doi membri ai reţelei, după cum a recunoscut CIA. Raportul întocmit în 2004 prezintă noi detalii despre metodele de interogare. Sauditul a fost ameninţat că va fi ucis sau rănit grav dacă refuză să coopereze. Un agent CIA i-a arătat sauditului un pistol, lăsîndu-l să creadă că îl va ucide, scrie ziarul. În cursul interogatoriului, o bormaşină a fost ţinută în apropierea corpului lui Nashiri şi pornită, apoi oprită de mai multe ori. Legea federală privitoare la tortură le interzice americanilor să ameninţe cu moartea iminentă vreo persoană aflată în responsabilitatea lor.

SUA vor furniza Crucii Roşii numele prizonierilor ţinuţi în secret în Irak şi Afganistan

Pentagonul a început să furnizeze Comitetului Internaţional al Crucii Roşii numele prizonierilor ţinuţi în secret în două tabere militare din Irak şi Afganistan, o premieră în politica luptei antiterorism a SUA, potrivit ”New York Times”. Această măsură se înscrie în reformarea - iniţiată de administraţia Obama - regulilor de detenţie din lupta antiterorism. În ianuarie, Barack Obama a ordonat închiderea închisorilor secrete ale CIA, precum şi a Guantanamo. De asemenea, a demarat o revizuire a regulilor de detenţie şi interogare a prizonierilor arestaţi în cadrul războiului împotriva terorismului. Însă, armata americană continuă să gestioneze taberele de operaţiuni speciale din Balad, Irak şi Bagram, Afganistan, despre care nu se ştiu multe lucruri. Crucea Roşie are acces la majoritatea închisorilor americane din cele două ţări, dar nu a primit niciodată autorizaţia de a intra în centrele de detenţie. Între 30 şi 40 de prizonieri se află în Balad şi un număr mai mic în Afganistan. Crucea Roşie are permisiunea de a urmări detenţia prizonierilor, iar armata americană trebuie să-i furnizeze identitatea lor în două săptămîni, potrivit cotidianului. Astăzi, CIA va prezenta un raport redactat în 2004 privitor la programele de interogare din închisorile CIA din străinătate.



12