Lori Lightfoot a fost învestită luni în funcţia de primar al oraşului Chicago, ea devenind prima femeie de culoare şi în acelaşi timp şi prima persoană homosexuală care deţine această funcţie din istoria oraşului, informează marţi dpa, potrivit agerpres.ro.
În timpul discursului său de aproximativ jumătate de oră, Lightfoot a citat din poeta din Chicago, Gwendolyn Brooks, şi a cerut unitate la nivelul întregului oraş în abordarea siguranţei publice, educaţiei, stabilităţii financiare şi "integrităţii" - o referire la corupţia notorie din Chicago. "De ani de zile s-a spus că Chicago nu este pregătit pentru reformă. Ei bine, pregătiţi-vă pentru că reforma a sosit", a declarat Lightfoot, fost procuror federal. "Mi-am construit campania pe schimbare, voi aţi votat pentru schimbare şi plănuiesc să aduc această schimbare şi în guvernul nostru. Asta înseamnă refacerea încrederii în guvernul nostru şi, în cele din urmă, impunerea unei integrităţi reale în ceea ce priveşte modul în care funcţionează acest oraş", a adăugat ea.
Candidând pentru prima dată, Lightfoot a promis să desfiinţeze "maşinăria politică stricată şi coruptă" din Chicago şi să pună capăt la ceea ce ea a numit putere necontrolată a consilierilor în chestiunile din sfera lor de influenţă. În prima zi a mandatului său, Lightfoot a semnat o hotărâre executivă care limitează aşa-numita prerogativă a consilierilor în privinţa unor aspecte precum permisiunea şi acordarea de licenţe - primul dintre multele conflicte pe care ea doreşte să le rezolve, conform promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale. În discursul său, noul primar a insistat că vocea consilierilor va continua totuşi să se facă auzită, în zonele lor de interes. "Asta nu înseamnă că consilierii noştri nu vor avea putere în comunităţile lor; bineînţeles că vor avea. Nu înseamnă că ei nu vor putea să se asigure că iluminatul public funcţionează sau că indicatoarele de parcare sunt la locurile lor sau să facă alte o sută de lucruri bune pentru oameni în fiecare zi", a spus Lightfoot. "Înseamnă pur şi simplu să se pună capăt controlului lor unilateral asupra fiecărui lucru care se desfăşoară în domeniul lor de interes. Consilierii vor avea o voce, dar nu şi un drept de veto", a adăugat ea. Lightfoot a semnat un ordin executiv care interzice departamentelor oraşului să se folosească de prerogativele consilierilor "în procesul de luare a deciziilor, cu excepţia cazului în care acest lucru este cerut în mod expres de Codul Municipal al oraşului Chicago".
Fiecare departament trebuie să prezinte primarului un raport pe 60 de zile în care să descrie practicile lor istorice de luare a deciziilor, inclusiv atunci când s-au supus prerogativelor din inerţie, şi toate demersurile pe care le-au luat pentru a pune în aplicare ordinele executive. Decizia este un precursor al acţiunilor viitoare care vizează puterea consilierilor.
În timp ce mare parte din discursul lui Lightfoot s-a concentrat pe modul în care Chicago poate deveni un oraş mai sigur şi mai echitabil, ea a evocat şi eforturile de combatere a corupţiei publice - subiect pe care l-a introdus printr-o glumă. "Uneori poate părea ciudat să pui guvernul din Chicago şi integritatea în aceeaşi propoziţie", a spus Lightfoot. "Dar, prieteni, asta se va schimba. Trebuie să se schimbe", a adăugat ea.
Lightfoot a criticat cultura politică de tipul "plăteşte ca să contezi" a oraşului, atrăgând atenţia că o astfel de abordare îi afectează pe cetăţenii de rând. "Familia cu bungalou, femeia care are un coafor, tipul care este patronul magazinului din colţ - ei nu sunt atât de puternici sau bine conectaţi, dar ei ajung să plătească atunci când guvernul nostru este corupt", a insistat Lightfoot, care a pus presiune şi pe consilierii oraşului să-i susţină propunerile de reforme. "Aceste practici se perpetuează de decenii şi aceste practici generează corupţie. A le opri nu este doar în interesul oraşului, este şi în interesul Consiliului Municipal", a adăugat Lightfoot, întorcându-se cu faţa către consilierii săi, aflaţi în spatele ei pe scenă.
Lightfoot a rostit o frază care pare a fi evidentă în majoritatea oraşelor, dar nu şi pentru Chicago, declarând că: "niciun oficial ales sau numit al oraşului Chicago nu ar trebui să profite vreodată de funcţia sa. Niciodată". "Această pretenţie, potrivit căreia oamenii trebuie să plătească mai mult pentru a avea acces la serviciile de bază din oraş, trebuie să se încheie", a spus Lightfoot. "Şi se va încheia, începând de astăzi".