Prima închisoare ecologică din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima închisoare ecologică din lume

Monden 30 August 2007 / 00:00 717 accesări

Norvegia a creat prima închisoare ecologică din lume, în care deţinuţii joacă roluri importante în activităţile zilnice şi învaţă să protejeze mediul înconjurător.

Închisoarea Bastoey foloseşte panouri solare pentru producerea energiei, îşi produce propria mîncare, reciclează tot ce se poate şi încearcă să micşoreze cantitatea de carbon folosită. Ministrul de Justiţie din Norvegia, Knut Storberget, a afirmat că partea cea mai importantă din afacerea închisorii ecologice este dezvoltarea simţului răspunderii deţinuţilor şi pregătirea acestora pentru viaţa de afară. “Pe termen lung, dintr-o perspectivă socială şi economică, este mai ieftin pentru societate. Bastoey este insula speranţei”, a declarat Storberget în timpul unei vizite la închisoarea Bastoey, aflată la 75 de kilometri de capitala Oslo. Închisoarea, care are 115 deţinuţi, a atras atenţia presei internaţionale în urmă cu cîţiva ani, datorită condiţiilor pe care le oferă condamnaţilor, asemănătoare cu acelea ale unei tabere estivale. Deţinuţii practică tenis, călărie şi chiar înot, atunci cînd Marea Nordului se încălzeşte pe timpul verii. Per Eirik Lund, asistent manager al închisorii, a precizat că la închisoarea Batoey costurile sînt mai mici decît în majoritatea închisorilor tradiţionale. “Într-o zi normală, avem cinci ofiţeri care lucrează în închisoare. Într-o instituţie închisă, există doi sau trei ofiţeri la fiecare 20 de deţinuţi, deci aceasta este printre cele mai ieftine închisori din Norvegia”, a explicat Lund. Acesta a adăugat că închisoarea Bastoey a folosit banii acordaţi de organizaţiile pentru protecţia mediului înconjurător pentru a ajuta la producerea produselor alimentare de calitate. “Cea mai mare parte a produselor alimentare este folosită în bucătăria de aici, dar mai vindem şi altor închisori”, a relatat Lund. Închisoarea Bastoey este înconjurată de plaje şi spaţii verzi şi se prelungeşte într-o rezervaţie naturală. “Ni se oferă libertate deplină într-o zonă limitată”, a relatat un deţinut care a lucrat ca tîmplar, ajutînd la instalarea panourilor solare. Aceste panouri reduc nevoile de electricitate din închisoare cu 70%, a mai spus acesta.

Deţinuţii au afirmat că foarte puţini dintre ei au profitat de încrederea autorităţilor pentru că cei care încalcă regulile sînt trimişi înapoi într-o instituţie închisă. “Aici este ca într-o tabără de vacanţă în comparaţie cu o instituţie închisă”, a mai povestit un alt deţinut. Conducerea închisorii Bastoey a scris pe site că această idee provine dintr-un vechi proverb indian care spune: “Noi nu deţinem natura. O împrumutăm şi o primim în vieţile noastre, gîndindu-ne la urmaşii noştri”.

Taguri articol


12