Prima listă de revendicări a opoziţiei egiptene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima listă de revendicări a opoziţiei egiptene

Externe 02 Februarie 2011 / 00:00 424 accesări

În cursul zilei de ieri, peste un milion de egipteni au participat la cea de-a opta zi de proteste antiprezidenţiale, o prezenţă de-a dreptul impresionantă pe străzile din centrul capitalei Cairo. Aşa cum au promis conducătorii armatei, manifestaţia nu a fost împiedicată de militari, întrucât armata a recunoscut legitimitatea protestelor. Tot ieri, opoziţia egipteană a publicat prima listă de revendicări, spunând că patru principii formează baza negocierilor cu actuala putere din ţară. Primul punct de pe listă este demisia preşedintelui Hosni Mubarak şi a regimului său. În al doilea rând, opoziţia vrea formarea unui guvern de tranziţie şi a unei comisii care să redacteze o nouă Constituţie a ţării. De asemenea, formaţiunile cer ca Parlamentul, dominat de partidul lui Mubarak, să fie dizolvat. Lista i-a fost trimisă vicepreşedintelui Omar Suleiman, care a declarat luni seara că este deschis la dialog cu toate partidele politice. Mai multe grupări de opoziţie au semnat lista, spunând că, dacă Suleiman va stabili un interval de timp pentru aplicarea cererilor, negocierile pot începe. Însă oficiali din mişcarea interzisă Fraţii Musulmani, cea mai mare formaţiune de opoziţie din ţară, au declarat că nu vor negocia cu Suleiman, dar nici nu vor bloca discuţiile.

Totodată, SUA l-au trimis la Cairo pe fostul său ambasador Frank Wisner, pentru a-i informa pe responsabilii egipteni în legătură cu analiza efectuată de administraţia Obama. În acest context, Washingtonul, principal aliat al Egiptului, şi-a intensificat contactele cu diferiţi lideri străini privind criza egipteană, evacuându-şi în paralel cetăţenii din această ţară. Noul vicepreşedinte egiptean, Omar Suleiman, a orchestrat, conform unor surse, campanii de interogare a suspecţilor de terorism în cadrul operaţiunilor din timpul fostei administraţii Bush. În cadrul relaţiei privilegiate americano-egipteană, Suleiman a urmat un curs la şcoala forţelor speciale John F. Kennedy din Fort Bragg (Carolina de Nord), în anii ‘80. Devenit şef al serviciilor secrete, generalul Suleiman joacă un rol politic important de mai mulţi ani şi este responsabil de dosare importante în materie de politică externă. Suleiman s-a remarcat prin reprimarea dură a grupărilor islamiste egiptene în anii ‘90, după o serie de atentate care au vizat turişti străini. “Era omul CIA în Egipt şi se ocupa de închisorile secrete”, scrie Jane Mayer, autorul cărţii ”The Dark Side”. Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, suspecţii transferaţi în cadrul acestui program au fost supuşi relelor tratamente şi au fost torturaţi, în special în Irak, Afganistan şi Egipt.

• Reacţii internaţionale • Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a evocat, ieri, moartea a 300 de persoane de la începutul mişcării de contestare din Egipt, precizând că este vorba despre rapoarte neconfirmate. Apreciind că mişcarea populară din Egipt s-a exprimat în mod curajos şi paşnic, Pillay a cerut autorităţilor egiptene să asculte cererile poporului în favoarea reformelor fundamentale pentru ameliorarea drepturilor omului şi a democraţiei. Trei persoane au murit în ultimele zile, în Egipt, în bătăile pentru pâine. Cozi lungi se formează în faţa brutăriilor şi magazinelor de pâine, în condiţiile în care livrările de alimente au devenit neregulate. Unii proprietari de magazine au crescut preţurile cu până la 300%. În aceste condiţii, clienţii unei brutării l-au linşat pe proprietar.”Revolta din Egipt va contribui la crearea unui Orient Mijlociu islamic”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, denunţând ingerinţele americane în mişcarea populară aflată în căutare de libertate. Relaţiile dintre Teheran şi Cairo au devenit mai tensionate după revoluţia islamică din Iran şi recunoaşterea de către Egipt a statului israelian. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a prezentat perspectiva sumbră ca un regim similar celui iranian să se instaleze în Egipt. Nici liderul cubanez Fidel Castro nu a rămas nepăsător la mişcarea populară din Egipt. “Obama nu are nicio modalitate de a gestiona norii de lăcuste pe care SUA i-au creat. În urmă cu câteva zile s-a prăbuşit Guvernul din Tunisia, unde SUA au impus neoliberalismul şi erau aşa de mulţumite de performanţa lor politică. Este incredibil să constatăm cum în prezent, în timp ce poporul îşi varsă sângele şi ia cu asalt magazinele, Washingtonul îşi exprimă mulţumirea faţă de înlăturarea Guvernului acestei ţări”, a declarat Castro. “În acelaşi fel, SUA au convertit Egiptul în principalul lor aliat în lumea arabă. Vor putea SUA să limiteze valul revoluţionar care afectează Lumea a Treia?”, se întreabă fostul lider cubanez, în vârstă de 84 de ani.



12