Criza politică din Cehia, ţară care asigură preşedinţia semestrială a UE, obligă comunitatea europeană să lupte pentru propria supravieţuire, susţine liderul grupului socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, într-un interviu acordat ediţiei electronice a publicaţiei “Der Spiegel”. Acests consideră că UE nu este lipsită de conducere, premierul ceh Mirek Topolanek îndeplinind în continuare rolul presupus de preşedinţia UE, dar are atribuţii limitate. Martin Schulz l-a criticat pe premierul ceh, despre care afirmă că “a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui George W. Bush în ceea ce priveşte scutul antirachetă în Europa de Est, iar acum se foloseşte de platforma PE pentru a milita împotriva succesorului lui Bush. Poate face acest lucru la Praga, dar nu în UE”.
Tot mai mulţi oficiali ai UE au promis vineri că vor susţine preşedinţia cehă a UE, în pofida votului de neîncredere faţă de Guvernul Topolanek, exprimîndu-şi speranţa că acesta va rămîne la conducere pînă în iunie. Întîlnirea de vineri a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, din sudul Cehiei, prima mare reuniune a UE de la votul împotriva lui Mirek Topolanek, s-a terminat cu o declaraţie de solidaritate rostită pe mai multe voci şi dialecte. “Preşedinţia cehă trebuie să fie susţinută pînă în ultima zi a mandatului, adică până la 30 iunie”, a subliniat ministrul italian, Franco Frattini. Omologul său din Luxemburg, Jean Asselborn, a invitat toate ţările să fie solidare cu Cehia pentru a evita ca evenimentele ultimelor zile să influenţeze negativ UE. “Totul va depinde de preşedintele ceh, Vaclav Klaus. El va trebui să arate dacă cunoaşte cultura europeană sau dacă acţionează împotriva culturii europene”, a afirmat Jean Asselborn. Benita Ferrero-Waldner, comisarul pentru Relaţii Externe, a subliniat că Vaclav Klaus, un eurosceptic, nu poate face decît ce-i permite Constituţia să facă, iar rolul său este foarte limitat.
Liderul social-democraţilor cehi, reprezentînd opoziţia, Jiri Paroubek, a pledat vineri, la Praga, pentru organizarea alegerilor legislative anticipate în octombrie, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Vaclav Klaus. Formaţiunea sa propune adoptarea unei legi constituţionale ce ar permite dizolvarea imediată a Camerei Inferioare actuale. Constituţia în vigoare prevede patru căi diferite spre un scrutin anticipat, dar mult mai lente. Un acord între coaliţie şi opoziţie ar fi însă necesar, deoarece adoptarea oricărei legi constituţionale necesită o majoritate de trei cincimi din fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului. În opinia sa, Guvernul în exerciţiu ar trebui să conducă ţara pînă la sfîrşitul actualei preşedinţii cehe a UE, în iunie, înainte de a fi înlocuit de un Cabinet de tranziţie format din tehnocraţi.