Prima navă americană din sistemul antibalistic al NATO a sosit în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Abordare adaptivă etapizată“

Prima navă americană din sistemul antibalistic al NATO a sosit în Europa

Externe 12 Februarie 2014 / 00:00 609 accesări

Prima dintre cele patru nave militare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit, ieri, în portul spaniol Rota, unde va fi staţionată pentru apărarea Europei. Nava „USS Donald Cook“, echipată cu interceptoare antirachetă de tip Aegis, a părăsit pe 31 ianuarie portul Norfolk din SUA şi a ajuns ieri la baza navală spaniolă Rota, situată în sudul Spaniei, în apropierea strâmtorii Gibraltar. ”Pentru prima dată, un distrugător al Forţelor Navale SUA echipat cu sisteme antibalistice Aegis este staţionat permanent în Europa”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. ”Venirea acestei nave marchează o etapă suplimentară pentru NATO, pentru securitatea europeană şi pentru cooperarea transatlantică”, adaugă Rasmussen.

În afară de nava „USS Donald Cook“, în portul Rota urmează să fie staţionate încă trei distrugătoare americane. Planul ”Abordare adaptivă etapizată” prevede instalarea în Europa, până în 2020, a unor sisteme SM-3 pe platforme antirachetă Aegis şi a unor dispozitive antibalistice terestre în România şi Polonia. Departamentul Apărării din SUA va solicita Congresului fonduri suplimentare de 4,5 miliarde de dolari, în următorii cinci ani, pentru consolidarea sistemului antibalistic, în contextul planului de reconfigurare a apărării antirachetă prin montarea unor interceptoare pe Coasta de Est. Departamentul american al Apărării a anunţat pe 1 februarie că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista, în total, 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România), până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.



12