Prima nuntă regală multi-media

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi . La Londra

Prima nuntă regală multi-media

Monden 29 Aprilie 2011 / 00:00 1218 accesări

Mircea Taiss: „Nu toată lumea a căzut sub şarmul nunţii regale”. ”De câteva zile, Londra este departe de tradiţionalul calm englezesc. Hotelurile nu mai au de mult camere libere. Pentru vizionarea ceremoniilor, lângă catedrală s-au construit tribune speciale, iar în faţa lor, trotuarele au fost revendicate. Agitaţie mare este pe străzi dar şi în magazinele de suveniruri. Majoritatea celor prezenţi la Londra încearcă să intre în posesia unui obiect comemorativ, iar organizatorii au dat dovadă de multă imaginaţie, punând la dispoziţia doritorilor, de la şerveţele la eşarfe, tricouri, pălării, căni sau şervete de masă. Acestea din urmă s-au dovedit a fi foarte populare printre cei care şi-au instalat corturi, aceştia arborându-le cu mândrie, ca pe nişte drapele. Aceşti primi ocupanţi ai trotuarelor au îndurat cu stoicism cele numai 5 grade Celsius care s-au înregistrat noaptea, dar şi vântul puternic. Doar poliţia pare a fi cea mai calmă în aceste ore de dinaintea nunţii, echipaje de câte doi poliţişti călare sau pe jos patrulând imperturbabile pe tot traseul pe care îl va urma cuplul princiar, înainte şi după ceremonia din Catedrala Westminster. Este un întreg ceremonial chiar şi în rândul poliţiştilor îmbrăcaţi în uniforme de paradă, care se adaugă spectacolului străzii. Nu toată lumea a căzut însă sub şarmul nunţii regale. În zona Big Ben - Palatul Parlamentului şi-a ocupat locul un gălăgios grup de protestatari anti-monarhie şi anti-Guvern, care nu îşi ascunde deloc nemulţumirea faţă de costurile estimate la circa 95 de milioane de lire sterline. Poliţişti în uniformă dar şi incognito îi păzesc pentru a nu perturba cel mai mare eveniment mediatic al anului”, a relatat într-o corespondenţă specială Mircea Taiss (Neptun TV).

Un eveniment mediatic fără precedent. Nunta prinţului William este prima nuntă online a casei regale, milioane de oameni din întreaga lume urmând să privească evenimentul pe laptopuri şi telefoane mobile. Totul este diferit faţă de acum 30 de ani, când Charles şi Diana s-au căsătorit în Catedrala St. Paul, şi atunci un eveniment de televiziune major, dar limitat la televiziune, radio şi ziarele de a doua zi. În 2011, William şi Kate sunt în centrul atenţiei pe Facebook, Twitter şi aplicaţiile telefoanelor mobile de ultimă generaţie. Strategia pare să funcţioneze şi peste 350.000 de oameni sunt în clubul de pe Facebook al familiei regale, iar comentariile negative sunt foarte rare. Dar, dacă vedeţi un link sau un e-mail ce promite să arate rochia de mireasă a lui Kate, nu îl accesaţi, este un virus. Prinţul William şi Kate Middleton s-au declarat mişcaţi de afecţiunea ce le-a fost arătată de la logodnă. ”Suntem încântaţi că veţi fi alături de noi în a celebra ceea ce sperăm că va fi una dintre cele mai fericite zile ale vieţii noastre”, se arată într-un mesaj de mulţumire adresat tuturor pentru bunătatea arătată. Se estimează că până la două miliarde de oameni vor urmări evenimentul prin mass-media.

Noaptea dinaintea nunţii. Prinţul William şi-a petrecut noaptea dinaintea nunţii împreună cu tatăl său, prinţul de Wales, soţia acestuia, ducesa de Cornwall şi fratele său mai mic, Harry, în timp ce Kate Middleton a stat cu familia ei la un hotel. Kate Middleton va păşi spre altar cântându-se în fundal imnul de încoronare al lui Sir Charles Hubert Hastings Parry, din psalmul 122, compus pentru încoronarea lui Edward al VII-lea, în 1902. Pe parcursul ceremoniei vor fi interpretate şi fragmente muzicale de Elgar, Britten şi Vaughan Williams. Circa 50 de şefi de stat se numără printre cei 1.900 de invitaţi. Pe lista celor care au primit o invitaţie se află, în afară de reprezentanţi ai altor case regale, celebrităţi din showbiz sau din lumea sportivă, dar şi prieteni sau chiar foşti iubiţi ai tânărului cuplu. O altă absenţă notabilă este fostul premier laburist Tony Blair, care nici măcar nu a fost invitat. Regina Elisabeta a ll-a a găzduit, ieri seară, un eveniment pentru membrii familiilor regale străine. La recepţia de la Hotelul Mandarin Oriental au participat prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall, ducele de York şi fiicele sale, prinţesele Beatrice şi Eugenie, contele şi contesa de Wessex, prinţesa Anne, Zara Philips şi logodnicul său, jucătorul de rugby Mike Tindall.

Speculaţii, speculaţii. Una dintre cele mai controversate speculaţii este cea referitoare la contractul prenupţial pe care mirii l-ar fi semnat. Documentul prevede că în cazul unui divorţ, copiii cuplului vor rămâne în custodia prinţului. În cazul unei despărţiri, lui Kate nu îi va rămâne nicio liră din averea soţului ei, dar şi considerabila avere personală a miresei este protejată. Aceste măsuri de precauţie ar fi fost luate după experienţele neplăcute ale părinţilor lui William, prinţesa Diana şi prinţul Charles, care au divorţat după 15 ani de căsnicie. Şi nici unchiul prinţului William nu a avut o casnicie mai fericită. Prinţul Andrew a divorţat de Sarah Ferguson la zece ani de la casătorie, în 1996.



12