După ce a regizat timp de multe decenii spectacole de operă pe scenele unora dintre cele mai renumite teatre din Occident, precum La Scala şi Metropolitan, Franco Zeffirelli va regiza în noua clădire a Royal Opera House din Oman opera „Turandot” de Giacomo Puccini. Astfel, „Turandot”, care spune povestea persană a unei prinţese, va deveni, din 12 octombrie, prima operă clasică pusă în scenă în Golful Persic. Franco Zeffirelli consideră că premiera spectacolului un eveniment de amploare în întreaga regiune, ce va reprezenta o piatră de hotar pe plan cultural. „Şi-au depăşit frica de a fi marginalizaţi, după evenimentele din 11 septembrie 2001, iar acum vor să se deschidă în faţa culturii occidentale”, a declarat celebrul regizor italian.
Sultanul Qaboos Bin Said, conducătorul acestui emirat, este de mulţi ani un admirator al muzicii clasice şi al spectacolelor de operă. Acesta l-a ales pe Zeffirelli pentru a promova opera în regiunea Golfului Persic, după ce a admirat un spectacol pus în scenă anul trecut de acesta, la Arena di Verona, în Italia. Sultanul emiratului Oman a ales opera „Turandot”, ce spune povestea unei prinţese chineze ai cărei pretendenţi sunt decapitaţi, în defavoarea unei alte opere celebre, „La Traviata” de Giuseppe Verdi, considerând că această dramă romantică a unei femei nu ar fi fost potrivită pentru a deveni prima operă clasică ce va fi jucată în regiunea Golfului Persic.
Din păcate, Franco Zeffirelli va trebui să treacă peste pierderea din distribuţie a tenorului Salvatore Licitra, care a murit recent într-un accident de scuter. Un tânăr star în ascensiune, văzut de mulţi specialişti ca un urmaş al marelui tenor Luciano Pavarotti, Salvatore Licitra urma să interpreteze rolul Prinţului Calaf şi să cânte, printre altele, inclusiv celebra arie „Nessun dorma” la premiera operei „Turandot”, pusă în scenă în sala de 1.100 de locuri a Royal Opera House din Muscat, capitala acestui emirat arab. „Era atât de plin de entuziasm. Nu avea egal”, a declarat cineastul italian, care încearcă să finalizeze în aceste zile negocierile cu un alt tenor, care îl va înlocui pe Salvatore Licitra.
Următoarea provocare pentru renumitul regizor italian va fi să pună în scenă opera „Don Giovanni” la Arena di Verona, ce dispune de 15.000 de locuri, şi care, potrivit maestrului italian, nu a îndrăznit niciodată până acum să pună în scenă o producţie de proporţii uriaşe inspirată de această capodoperă a lui Verdi. Franco Zeffirelli, care regizează piese de teatru, lungmetraje şi spectacole de teatru de peste 60 de ani, este nemulţumit de faptul că direcţia teatrului Metropolitan din New York a început să anuleze, recent, unele dintre producţiile sale inspirate de opere clasice, „Traviata”, „Tosca” şi „Carmen”, din motive financiare. „Şi le-au înlocuit cu prostii hippie. E o revoluţie culturală îngrozitoare. Gândindu-mă la aceste lucruri îmi provoacă insomnii”, a spus maestrul italian. \"Însă nu au îndrăznit să se atingă de „Boema” mea”, a adăugat Zeffirelli. Într-adevăr, spectacolul „Boema”, o operă clasică de Giacomo Puccini, pus în scenă de Franco Zeffirelli încă din 1981, continuă şi în zilele noastre să facă săli pline la opera Metropolitan din New York.