Prima operaţie chirurgicală în imponderabilitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima operaţie chirurgicală în imponderabilitate

Monden 23 Septembrie 2006 / 00:00 820 accesări

Pentru prima dată în lume, o echipă de chirurgi din Franţa va efectua o operaţie în mediu liber de gravitaţie, o performanţă care va deschide noi perspective pentru zborurile spaţiale dar şi pentru dezvoltarea tehnologiilor de pe Pămînt. În cursul unui zbor de trei ore, la bordul unui avion capabil să recreeze condiţiile de imponderabilitate, în cadrul mai multor şedinţe de cîteva secunde, profesorul Dominique Martin, şeful serviciului de chirurgie plastică de la un spital din Bordeaux, va opera un voluntar cu o tumoare benignă formată din ţesut adipos.

Membrii echipei medicale, trei chirurgi şi doi anestezişti, vor purta uniforme dotate cu sisteme de siguranţă, formate din chingi ataşate la nişte şine fixate pe podeaua avionului. Echipa medicală va fi însoţită de o echipă de militari paraşutişti. Instrumentele, mult mai mici decît cele utilizate într-o sală de operaţii clasică, vor fi aşezate pe nişte socluri magnetice, iar pacientul va fi legat de pat. Blocul operatoriu, cu materialele pentru anestezie şi reanimare, a fost conceput de o firmă specializată în ascensoare. Membrii echipei au făcut repetiţii pentru această operaţie încă din luna februarie, atît pe sol cît şi în avion. Acest proiect unic a văzut lumina zilei în octombrie 2003, cînd Dominique Martin şi colegul său anestezist Laurent de Coninck au realizat o operaţie de microchirurgie în condiţii spaţiale pe una din arterele unui şoarece, o intervenţie care implică manevre chirurgicale de o precizie extremă. "Nu este posibil, însă, un transplant renal sau cardiac. Ne vom limita la intervenţii din cadrul traumatologiei", a declarat de Coninck. "Peste 400 de persoane au călătorit deja în spaţiu. Probabilitatea apariţiei unor traumatisme în cursul misiunii va constitui un element din ce în ce mai important, pentru că readucerea unui rănit pe Pămînt reprezintă un pericol pentru pacient dar şi o cheltuială ridicată pentru agenţia spaţială", a subliniat acesta. Pentru că medicii chirurgi nu se pot îmbarca în toate zborurile spaţiale, de Coninck a subliniat "importanţa telechirurgiei". De altfel, operaţia de săptămîna viitoare va permite punerea la punct a procedurilor de telechirurgie, cu baza operaţională la sol şi un robot situat în avion care să execute comenzile transmise prin satelit.

Acest proiect ar trebui să demareze în 2007 şi a primit deja acordul Agenţiei Spaţiale Europene. Dominique Martin speră să ia parte şi la lucrările de cercetare pe viitoarea bază de pe Lună, care ar trebui să devină operaţională în 10-15 ani.



12