Prima persoană cu suspiciune de gripă, spitalizată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

Prima persoană cu suspiciune de gripă, spitalizată!

Eveniment 19 Decembrie 2013 / 00:00 770 accesări

Medicii constănţeni au raportat prima suspiciune clinică de gripă - o femeie de 35 de ani, din Constanţa, care, deşi nu prezintă forma severă a bolii, a rămas spitalizată pentru supraveghere şi investigaţii amănunţite. „Primeşte tratamentul de specialitate, dar este şi atent supravegheată”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Cazul a fost înregistrat în săptămâna 50 din cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, mai exact în perioada 9 - 15 decembrie. Precizăm, totodată, că tot în perioada menţionată au fost semnalate 2.708 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 62 de persoane au necesitat îngrijiri pe patul de spital, şi 737 de cazuri de pneumonii, din care 94 de persoane au rămas internate, starea lor de sănătate nepermiţând tratament în ambulator. “Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere cu 11.05%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere cu 13,08%”, se arată într-o informare a DSPJ Constanţa.

MEDICII LINIŞTESC POPULAŢIA ŞI SPUN CĂ NUMĂRUL ÎN CREŞTERE AL CAZURILOR DE AFECŢIUNI SPECIFICE SEZONULUI RECE NU ESTE SEMNIFICATIV PENTRU STATISTICĂ.

În continuare, specialiştii spun că cea mai sigură metodă de prevenire a gripei rămâne vaccinarea. Din cantitatea de vaccin antigripal repartizată de către Ministerul Sănătăţii la Constanţa - 32.500 doze, au fost vaccinate în acest sezon 19.139 de persoane.

ŞI ALTFEL DE PREVENIRE Reamintim sfaturile specialiştilor, potrivit cărora bolile iernii nu pot fi prevenite într-o zi sau într-o săptămână. Şeful Biroului de programe de sănătate şi educaţie pentru sănătate din cadrul DSPJ Constanţa, dr. Loti Popescu, spune că prevenirea îmbolnăvirilor este un proces care ar trebui să devină un stil de viaţă. “Infecţiile respiratorii sunt mai frecvente în sezonul rece, la variaţiile frecvente şi bruşte de temperatură. Grupele de vârstă mai vulnerabile sunt cele extreme (copiii şi vârstnicii), fără să însemne că grupele de vârstă intermediară sunt excluse”, explică medicul. Ce avem de făcut? În primul rând, spune ea, “purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri călduţe din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului, cu specificaţia că mierea este interzisă la copiii de 0 - 1 an; faceţi mişcare adecvată vârstei şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă (vaccinarea se face înainte ca boala să apară)“.



12