Prima probă a Bac-ului, fără copiuţe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tinerii, îmbrăcaţi decent

Prima probă a Bac-ului, fără copiuţe!

Social 11 Iunie 2014 / 00:00 881 accesări

Bac-ul 2014 a debutat, ieri, cu prima probă, la limba română - oral. Agitaţia din jurul liceelor a lipsit, dat fiind faptul că fiecare elev a fost programat la o anumită oră, venind pe rând. Cât despre vestimentaţia tinerilor, culorile neutre au dominat. N-a mai fost ca în anii trecuţi. Mulţi dintre tinerii absolvenţi de 12 clase au ales să se îmbrace decent, iar fetele au mai renunţat la machiajul de discotecă. Cămaşa albă a fost elementul vestimentar principal, oferindu-le tinerilor un aer de seriozitate. În combinaţie cu cămăşile albe, elevii au ales pantaloni sau fuste de culoare neagră, denotând sobrietate. Pentru că se întâmplă să mai şi întârzie la primul examen important din viaţa lor, unele eleve ale Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au decis să se deplaseze până la poarta liceului cu taxiul, pentru a fi sigure că ajung la timp.

Elevii au intrat în clasele în care au fost repartizaţi, începând cu ora 9.00, în ordine alfabetică, doar cu pixul în mână. Fiecare a extras un bilet cu un text la prima vedere, pentru care a avut la dispoziţie 15 minute să îşi pregătească răspunsul şi tot atât pentru a-şi susţine prezentarea în faţa comisiei. În urma probei orale, ei vor obţine calificative (începător, mediu, experimentat şi avansat) în funcţie de prestaţia pe care au avut-o în faţa profesorilor examinatori. „Am avut emoţii, dar a fost o probă simplă pentru că am făcut pregătire şi acasă, dar şi la clasă. Mi-a căzut un text juridico-administrativ. M-am descurcat şi cred că voi lua calificativul „avansat“”, a spus Diana Sofron, elevă în clasa a XII-a A la Liceul Teoretic „Decebal” din Constanţa. Un alt elev de la acelaşi liceu, Claudiu Gări (cls. XII C), a spus că emoţiile au lipsit şi crede că va obţine calificativul „experimentat“, deşi, întrebat ce subiect i-a căzut la examen, nu a ştiut să răspundă, motivând că a uitat. Profesorii se aşteaptă ca, anul acesta, elevii să obţină rezultate mai bune, dat fiind faptul că, anul trecut, promovabilitatea la nivelul judeţului Constanţa a fost doar puţin peste 50%.

FĂRĂ TENTATIVE DE FRAUDĂ La prima probă, potrivit reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Cristina Ivan, nu au existat tentative de fraudă în judeţ, totul desfăşurându-se conform regulamentului. S-ar părea că pedepsele din anii trecuţi i-au speriat serios atât pe copii, cât şi pe profesori. Proba orală la limba română se desfăşoară pe parcursul a trei zile (respectiv între 10 şi 12 iunie). Un raport de ieri al Ministerului Educaţiei Naţionale arată că, la nivel naţional, la proba de limbă română, oral, s-au înscris 131.254 absolvenţi, dintre care 129.841 din promoţia 2013 - 2014 şi 1.413 din anii anteriori. La nivelul judeţului nostru, potrivit ISJ, la proba de limbă română, oral, s-au înscris 6.284 absolvenţi, dintre care 4.876 din promoţia 2013 - 2014 şi 1.408 din anii anteriori. Ieri, până la ora 16.00 (cu menţiunea că proba s-a încheiat la ora 20.00), 1.493 candidaţi au fost examinaţi în liceele constănţene. Pe 12 iunie, cinci elevi ai Colegiului Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice la limba maternă - turcă în cazul lor. Elevii vor lua o pauză până pe 16 iulie, când începe proba de evaluare a competenţelor digitale, care va dura cinci zile.



12