Prima reţea de peşteri speoturistice din România, prezentată în Austria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Prima reţea de peşteri speoturistice din România, prezentată în Austria

Turism 28 August 2018 / 17:42 913 accesări

Prima reţea de peşteri speoturistice din România a fost prezentată, de reprezentanţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, la una din cele mai importante întruniri ale speologilor din întreaga lume, Eurospeleo Forum, între 23 şi 26 august 2018, la Ebensee, în Austria, arată agerpres.ro. "Eurospeleo Forum este un eveniment complex, cu participanţi din 40 de ţări, de pe şase continente. Şansa de a prezenta în faţa a peste şapte sute de speologi veniţi din întreaga lume prima reţea de peşteri speoturistice a României este, pentru noi, un pas foarte important în cadrul eforturilor consacrate ideii de a face din Pădurea Craiului una din destinaţiile ecoturistice de renume internaţional ale ţării noastre", a declarat, pentru Agerpres, Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD.

Potrivit acestuia, prima reţea de peşteri speoturistice din ţară este unică datorită faptului că are zece peşteri pe trei nivele de dificultate, a căror vizitare se face pe baza unor regulamente şi planuri de management care au fost elaborate în mod ştiinţific de specialişti în domeniu, cu ghizi autorizaţi.

Reţeaua cuprinde peşterile Hârtopul Bonchii, Doboş, Ciur-Ponor, Moanei, Vântului, Bătrânului, Cosoi, Gălăşeni, Gruieţ şi Craiului. "Cei care se încumetă să păşească în această lume de basm au la dispoziţie programe adaptate în funcţie de experienţele pe care şi le doresc şi de aptitudinile fiecăruia. Amenajările noi, care fac din vizitarea acestor peşteri o aventură desfăşurată în condiţii de maximă siguranţă, oferă tuturor - de la copii, până la părinţi sau speologi - şansa unică de a descoperi acest univers fabulos", se arată pe site-ul padureacraiului.ro/speoturism.

Standul Pădurii Craiului şi echipa bihoreană care a promovat peşteri, activităţi turistice şi sportive, tradiţii, istorie, bucătărie şi artişti locali au avut un "nesperat interes" la Eurospeleo Forum, susţin reprezentanţii CAPDD.

Programul Forumului Eurospeleo a cuprins un simpozion ştiinţific, cu comunicări ştiinţifice, un târg de informare, concurs de artă, chiar şi jocuri olimpice speleo. Artista bihoreană Angela Szabo, pictoriţă care s-a mutat în vârf de munte, la Roşia, a câştigat premiul I la secţiunea de artă a Forumului Eurospeleo.

Echipa de şase membri ai centrului a avut ocazia să participe la 160 de prezentări pe teme de turism speologic, speobiologie, geografie, istorie, acţiuni de salvare din subteran, protecţia peşterilor. De asemenea, au fost organizate excursii de documentare în munţii din regiunea Austria Superioară.

Prezenţa CAPDD Bihor la această importantă întâlnire a speologilor din întreaga lume face parte din activităţile derulate în cadrul proiectului "Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", proiect finanţat în cadrul Programului Green Entrepreneurship 2.0, o iniţiativă comună a Romanian American Foundation şi a Fondului pentru Parteneriat.

Taguri articol


12