O echipă de geneticieni a reuşit să extragă prima secvenţă de ADN nuclear din materialul genetic al unui om de Neanderthal, ceea ce constituie o premieră pentru lumea geneticii. Detaliile acestei descoperiri au fost prezentate la o conferinţă a Laboratorului Cold Spring Harbor din New York, de o echipă de geneticieni de la Institutul pentru antropologia evoluţiei Max Planck din Leipzig, în Germania.
Secvenţa de ADN nuclear a fost extrasă din materialul genetic prelevat de la o fosilă de Neanderthal, descoperită în Vindija Cave, în Croaţia, avînd o vechime de 45.000 de ani. Anterior, geneticienii au reuşit să extragă ADN mitocondrial de la un reprezentant al Neanderthalului (Homo neanderthalensis), dar ADN-ul nuclear oferă mult mai multe informaţii despre biochimia organismului. Această reuşită ar trebui să scoată la iveală care sînt asemănările dintre omul de Neanderthal, care a dispărut acum 29.000 de ani şi Homo Sapiens, din care se trage omul modern.
Analizele preliminare au indicat că în cazul omului de Neanderthal, cromozomul Y, specific masculilor, este foarte diferit de cromozomul Y specific omului modern şi cimpanzeilor. Acest lucru indică faptul că nu au avut loc prea multe încrucişări între omul modern şi omul de Neanderthal. Echipa de cercetători, coordonată de geneticianul Svante Paabo, a reuşit pînă acum să extragă aproximativ 0,03% din genomul omului de Neanderthal.
Datele indică faptul că omul de Neanderthal reprezintă o deviaţie de la lanţul evoluţiei din care se trage omul modern. Omul de Neanderthal a trăit în Europa şi în vestul şi centrul Asiei într-o perioadă cuprinsă între acum 230.000 şi 29.000 de ani. Nu se ştie încă de ce aceasta specie a dispărut de pe Pămînt, dar se bănuieşte că schimbările climatice şi evoluţia omul modern au contribuit la această dispariţie