Parlamentul R. Moldova, format în urma alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, a fost convocat ieri, în prima şedinţă, în condiţiile în care cele patru partide parlamentare nu au reuşit până în prezent să formeze o coaliţie majoritară. În urma alegerilor parlamentare, Partidul Comuniştilor (PCRM) a acumulat aproape 40% şi 42 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Vlad Filat - 29% şi 32 mandate, Partidul Democrat (PDM) - 13% şi 15 mandate, iar Partidul Liberal (PL), condus de preşedintele interimar Mihai Ghimpu - 10% şi 12 mandate.
Prima şedinţă a fost condusă de decanul de vârstă, care este liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, în vârstă de 69 de ani. În cadrul acesteia a fost audiat raportul Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor. De asemenea, potrivit Constituţiei, Guvernul în frunte cu premierul Vlad Filat şi-a prezentat demisia în faţa Parlamentului. PLDM, PDM şi PL au declarat că în cadrul aceleiaşi şedinţe au anunţat constituirea fracţiunilor parlamentare. Cea mai vehiculată candidatură pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului este cea a lui Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, care este de aşteptat să candideze ulterior la funcţia de preşedinte al ţării. În cazul unei alianţe PLDM-PDM-PL, dacă Lupu va fi ales preşedinte, atunci Mihai Ghimpu va prelua funcţia de şef al Legislativului. Odată cu prima şedinţă a Parlamentului, actualul preşedinte al Parlamentului, care asigură şi interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, Mihai Ghimpu, va pierde ambele funcţii, iar dacă nu va fi ales un nou şef al Legislativului, atunci funcţia de preşedinte interimar ar trebui să-i revină premierului în exerciţiu, Vlad Filat. Proba de foc şi pentru actualul Parlament va fi alegerea preşedintelui ţării, pentru care sunt necesare 61 de voturi, iar niciuna din cele două coaliţii posibile nu ar dispune de atâtea mandate (PLDM-PDM-PL - 59, iar PCRM-PDM - 57). O soluţie ar fi ca, până la alegerea preşedintelui, care trebuie să se producă în termen de două luni de la prima şedinţă a Parlamentului, să fie modificată Constituţia, astfel ca preşedintele să poată fi ales cu majoritatea simplă a deputaţilor (51 de voturi), în conformitate cu un proiect propus anterior de comunişti. O altă variantă ar fi ca viitoarea coaliţie să “fure” voturile necesare pentru alegerea preşedintelui de la viitoarea opoziţie. În cazul în care niciuna din aceste variante nu va fi posibilă, atunci şi actualul Legislativ riscă să fie dizolvat peste un an şi să fie anunţate noi alegeri anticipate, scenariu care s-a repetat cu ultimele două parlamente ale R. Moldova. Liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat o pauză până mâine după-amiază, după ce deputatul democrat Dumitru Diacov a declarat că încă nu a fost constituită o majoritate parlamentară. În cursul şedinţei de ieri au fost anunţaţi liderii celor patru grupuri parlamentare. Astfel, grupul Partidului Comuniştilor (PCRM) va fi condus de Maria Postoico, iar cel al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de Mihai Godea. Preşedintele grupului Partidului Democrat din Moldova (PDM) va fi Marian Lupu, iar cel al Partidului Liberal (PL) va fi Ion Hadârcă.
Liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL) au discutat din nou, ieri, despre formarea unei coaliţii guvernamentale, fără a anunţa însă vreun rezultat. După ce în prima parte a zilei, democraţii s-au întâlnit cu cei de la Partidul Comuniştilor (PCRM), la amiază, liderii PDM au avut o nouă rundă de negocieri cu PLDM şi PL. Întâlnirea dintre liderii celor trei partide a fost foarte scurtă. Liderul PDM, Marian Lupu, a spus că în poziţia PL anunţată luni nu s-a schimbat nimic. Liberalii revendică una dintre structurile de forţă, în timp ce PDM îşi menţine poziţia privind continuarea dialogului fără condiţii. Liderii celorlalte formaţiuni au refuzat să facă declaraţii.