Prima ţară care se alimentează numai cu energie solară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adaptare la schimbările climatice

Prima ţară care se alimentează numai cu energie solară

Monden 06 Noiembrie 2012 / 00:00 524 accesări

UNUL DINTRE CELE MAI MARI PARCURI FOTOVOLTAICE Tokelau, un stat din Pacificul de Sud compus din câţiva atoli, situat la jumătatea distanţei dintre Noua Zeelandă şi Hawaii, se poate alimenta integral cu energie solară, devenind prima naţiune care reuşeşte acest lucru. Un proiect solar cu o capacitate totală de un megawatt a fost finalizat pe cei trei atoli, oferind celor 1.411 de locuitori ai ţării 150% din necesarul de energie electrică. Au fost instalate 4.032 de panouri fotovoltaice şi 1.344 de baterii alimentate de generatoare ce folosesc biocombustibil din nuci de cocos, fiind unul dintre cele mai mari proiecte solare de pe Terra.

Proiectul a costat 7,5 milioane de dolari, o sumă colosală în comparaţie cu PIB-ul micuţei naţiuni, de numai 300.000 de dolari. Proiectul a fost finanţat însă de Noua Zeelandă, cu suma de şapte milioane de dolari, pentru că locuitorii statului Tokelau deţin şi cetăţenie neo-zeelandeză. Oficialii anunţă că vor reuşi să facă economii importante, datorită faptului că nu vor mai fi nevoiţi să importe benzină şi motorină şi vor compensa costurile ridicate. Planul iniţial era ca acest proiect să genereze doar 93% din energia electrică necesară, urmând ca restul să fie obţinută prin arderea uleiului de cocos. Panourile pot genera însă 150% din necesarul de energie, astfel că uleiul de cocos va fi folosit doar în cazul zilelor noroase şi în situaţiile de urgenţă. Capacitatea totală a reţelei din Tokelau a fost estimată la 1.400 de megawaţi-oră, reducând cu mai bine de 950 de tone emisiile anuale de dioxid de carbon.

SCHIMBĂRI PENTRU SUPRAVIEŢUIRE Chiar dacă Tokelau nu contribuie foarte mult la emisiile de gaze cu efect seră, problema încălzirii globale este una acută pentru locuitorii acestor atoli. La fel ca şi celelalte insule din Oceanul Pacific, Tokelau este ameninţată de creşterea nivelului oceanului planetar. Anumite părţi ale insulelor ar putea totuşi supravieţui apelor în creştere, însă izvoarele de apă potabilă au început deja să fie contaminate cu apă sărată, din cauza creşterii nivelului oceanului. Pentru supravieţuirea locuitorilor vor fi necesare uzine de desalinizare a apei. Proiecte similare sunt în derulare în Tonga şi pe Insulele Cook, fiind realizate tot cu ajutor financiar din Noua Zeelandă.

Economia statului insular Tokelau depinde de comerţul cu timbre şi cu site-uri de internet. În 2012, o şesime din PIB s-a datorat vânzărilor de site-uri din domeniul .tk. Ca urmare a economiei de mici dimensiuni, Tokelau depinde de asistenţa financiară oferită de Noua Zeelandă. Deoarece Tokelau cheltuia peste 800.000 de dolari anual pe importul de combustibil pentru generatoare, panourile solare reprezintă un pas important spre independenţa energetică. Acest lucru va permite naţiunii să devină autonomă, având posibilitatea de a se autoguverna, cu excepţia problemelor de politică externă, care vor rămâne în sarcina Noii Zeelande. Alte ţări care îşi obţin, deja, o bună parte din energie din surse regenerabile sunt Paraguay, ce se remarcă prin numărul mare de baraje hidroelectrice şi Islanda, cu energie geotermală şi hidroelectrică. În Europa, Danemarca are cele mai înaintate planuri pentru a se alimenta exclusiv cu energie solară.



12